Gegrilde zalm met citroen-botersaus, zeekraal en risotto​

Zalm en risotto: een gouden duo. Heerlijk zacht, fris en vol smaak. En die crunchy zeekraal? Die maakt het helemaal af!

965 kcal

(Voedingswaarden)

45 min. bereiden

13 ingrediënten


Aan de slag


  1. Breng in een steelpan het water en 550 ml fond (per 4 personen) op laag vuur aan de kook. Snipper de sjalotten, snijd de knoflook fijn en rasp de kaas.

  2. Verhit ⅙ van de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de sjalot en de helft van de knoflook toe en fruit in 3 min. glazig. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 min. Het kan zijn dat je wat bouillon overhoudt.

  3. Haal de pan van het vuur. Voeg de geraspte kaas en ⅓ van de boter toe en roer door. Laat met de deksel op de pan 3 min. staan. Neem de deksel van de pan, roer de risotto door en breng op smaak met peper en eventueel zout.

  4. Dep ondertussen de zalm droog en bestrooi eventueel met zout. Snijd de helft van de citroenen in dunne plakken. Boen de andere citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit.

  5. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalm 6-8 min. op de huid. Keer om en bak nog 2 min. Schep de zalm op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat rusten.

  6. Spoel ondertussen de zeekraal onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd eventueel een stukje van de stugge onderkant en bak de zeekraal met de plakken citroen 2-3 min. in het achtergebleven bakvet. Haal uit de pan en hou ook warm. Voeg de bloem, de rest van de knoflook en de rest van de boter toe en bak 2-3 min. Schenk in delen de rest van de fond erbij. Breng de saus op smaak met 2 el citroensap, 1 tl citroenrasp (per 4 personen) en peper.

  7. Verdeel de risotto, zalm, zeekraal en citroenplakjes over de borden en schenk de citroen-botersaus eromheen.

  • serveertipLekker met een frisse venkelsalade.
  • variatietipLiever zonder alcohol? Je kunt de wijn ook weglaten.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Gegrilde zalm met citroen-botersaus, zeekraal en risotto​

Zalm en risotto: een gouden duo. Heerlijk zacht, fris en vol smaak. En die crunchy zeekraal? Die maakt het helemaal af!

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig