bewaar
Risotto di zucca (pompoenrisotto)
Risotto di zucca (pompoenrisotto)
bewaar

Risotto di zucca (pompoenrisotto)

Risotto is ontstaan in het noorden van Italië. Er zijn oneindig veel variaties, die ook per seizoen verschillen. Zo ook deze risotto di zucca, dat letterlijk 'pompoenrisotto' in het Italiaans betekent.

35 min. bereiden
25 min. oventijd
98waarderingen

Ingrediënten

4 personen

600 g

flespompoen

5 el

milde olijfolie

3

middelgrote uien

1

paddenstoelenbouillontablet

1 l

water

70 g

ongezouten roomboter

300 g

risottorijst

200 ml

droge witte wijn

7.5 g

verse salie

80 g

Parmigiano Reggiano

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • staafmixer

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de flespompoen in stukken van 1-2 cm, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met ⅖ van de olie. Breng op smaak met peper en eventueel zout en rooster ca. 25 min. in de oven. Schep halverwege om.

2

Snipper de uien. Breng het water met het bouillontablet aan de kook en houd warm op laag vuur.

3

Verhit een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe 30 g boter (per 4 personen) en de rest van de olie erin. Fruit de ui op laag vuur 8 min. glazig maar niet bruin. Voeg de rijst toe en bak 3 min. mee, tot de rijst glazig is.

4

Voeg de witte wijn in 1 keer toe en roer 1 min. op hoog vuur tot het vocht is opgenomen.

5

Voeg een scheutje warme bouillon toe aan de rijst en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit scheutje voor scheutje met de rest van de bouillon. Kook op middelhoog vuur tot de risotto beetgaar is, dit duurt 20-25 min. De risotto is klaar als het een romig geheel is, het mag nog een beetje nat zijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

6

Haal de blaadjes van de takjes salie. Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de salieblaadjes 1-2 min. op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Rasp de kaas. Pureer de helft van de pompoen met de staafmixer. Haal de pan van het vuur en meng de helft van de geraspte kaas, de helft van de gesmolten boter en de pompoenpuree door de risotto.

7

Verdeel de risotto over de borden en verdeel de pompoenstukjes, de rest van de gesmolten boter, de gebakken salie en kaas erover.

combinatietipLekker met hazelnoottopping. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster 75 g hazelnoten 3 min. op middelhoog vuur. Laat iets afkoelen en hak grof. Strooi over de risotto.
achtergrondinfoMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Risotto di zucca (pompoenrisotto)

Risotto is ontstaan in het noorden van Italië. Er zijn oneindig veel variaties, die ook per seizoen verschillen. Zo ook deze risotto di zucca, dat letterlijk 'pompoenrisotto' in het Italiaans betekent.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig