Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de bovenkant van de bol knoflook af. Leg de bol op een stuk aluminiumfolie, schenk een ⅕ van de olie over de bol en wikkel de folie eromheen. Bak de knoflook ca. 45 min. in de oven.
Doe ondertussen de cherrytomaten in de ovenschaal en besprenkel met ⅖ van de olie, peper en eventueel zout. Rooster de tomaten de laatste 20-25 min. naast de knoflook in de oven, tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren.
Knijp de geroosterde tenen knoflook uit de bol. Doe de geroosterde tomaten inclusief het vocht en de knoflook in de blender en mix tot een gladde saus. Zeef de saus voor een extra gladde textuur.
Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voeg de rest van de olie toe. Bak de tomatenpuree 2 min. in de pan, roer regelmatig. Voeg de saus, balsamicoazijn en suiker toe. Roer alles goed door, breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur zachtjes koken.
Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af, maar bewaar 150 ml kookvocht (per 4 personen).
Rasp de kaas. Boen de halve citroen schoon en rasp de gele schil van die helft. Meng de pasta door de tomatensaus en voeg de geraspte kaas, mascarpone en het citroenrasp toe, meng door elkaar. Voeg wat kookvocht toe om de saus smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Pluk de blaadjes van het basilicum. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met het basilicum.
Mafaldine pasta met geroosterde cherrytomaten
Zin in een pasta met een twist? Mafaldine pasta met geroosterde cherrytomaten, een vleugje knoflook en basilicum is simpel, smaakvol en brengt Italië direct naar je bord!
- algemeenLekker met een salade, zoals een gemengde sla met balsamicoazijn en gegrilde groenten uit de oven.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Mafaldine pasta met geroosterde cherrytomaten
Zin in een pasta met een twist? Mafaldine pasta met geroosterde cherrytomaten, een vleugje knoflook en basilicum is simpel, smaakvol en brengt Italië direct naar je bord!

hoofdgerecht
4 personen
540 kcal
15 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de bovenkant van de bol knoflook af. Leg de bol op een stuk aluminiumfolie, schenk een ⅕ van de olie over de bol en wikkel de folie eromheen. Bak de knoflook ca. 45 min. in de oven.
Doe ondertussen de cherrytomaten in de ovenschaal en besprenkel met ⅖ van de olie, peper en eventueel zout. Rooster de tomaten de laatste 20-25 min. naast de knoflook in de oven, tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren.
Knijp de geroosterde tenen knoflook uit de bol. Doe de geroosterde tomaten inclusief het vocht en de knoflook in de blender en mix tot een gladde saus. Zeef de saus voor een extra gladde textuur.
Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voeg de rest van de olie toe. Bak de tomatenpuree 2 min. in de pan, roer regelmatig. Voeg de saus, balsamicoazijn en suiker toe. Roer alles goed door, breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur zachtjes koken.
Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af, maar bewaar 150 ml kookvocht (per 4 personen).
Rasp de kaas. Boen de halve citroen schoon en rasp de gele schil van die helft. Meng de pasta door de tomatensaus en voeg de geraspte kaas, mascarpone en het citroenrasp toe, meng door elkaar. Voeg wat kookvocht toe om de saus smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Pluk de blaadjes van het basilicum. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met het basilicum.
algemeen:Lekker met een salade, zoals een gemengde sla met balsamicoazijn en gegrilde groenten uit de oven.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
1 bol knoflook
2½ el milde olijfolie
500 g cherrytomaten
1 el tomatenpuree
2 el balsamico
½ tl kristalsuiker
300 g mafaldine
75 g Parmezaanse kaas
½ biologische citroen
50 g mascarpone
10 g verse basilicum
Dit heb je nodig
aluminiumfolie
ovenschaal (20 x 30)
blender