Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Boen de citroenen schoon, rasp de gele schil van 2 citroenen en pers de vruchten uit. Splits 1 ei, het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooier met de rest van de eieren los. Roer het citroensap, 40 ml limoncellow, het citroenrasp en 150 g suiker erdoor.
Laat het limoncellowmengsel 10-15 min. onder voortdurend kloppen au bain-marie garen. Blijf roeren tot het de dikte heeft van vla. Let goed op dat het mengsel niet te heet wordt.
Haal de pan van het vuur en schenk het mengsel door een zeef. Roer de boter door het warme mengsel tot alles is opgenomen. Schep in een platte schaal en laat 30 min. a!koelen en opstijven. Zet 15 min. afgedekt in de koelkast.
Doe ondertussen ¼ van de amarettini in een plastic zak en verkruimel met de deegroller, hou apart. Giet de rest van de limoncellow in een ondiepe bak en doop de rest van de amarettini kort erin. Haal het ijs 30 min. van tevoren uit de vriezer.
Bekleed de cakevorm met vershoudfolie en laat de folie ruim over de randen hangen. Schep het roomijs in de cakevorm. Verdeel ⅓ van het limoncel- lowmengsel in 1 laag over het ijs. Voeg de helft van de in de limoncellow gedoopte amarettini toe. Herhaal deze laag: schep de rest van het ijs erop, verdeel ⅓ van het limoncellowmengsel erover. Eindig met de rest van de gedoopte amarettini. Zet minimaal 4 uur in de vriezer.
Snijd ondertussen de halve citroen in ca. 5 plakjes van 0.5 cm. Breng het water en 100 g suiker aan de kook op laag vuur en roer tot alle suiker is opgelost. Voeg de citroenplakjes toe en laat 30 min. zachtjes koken. Haal de citroenplakjes uit de suiker en laat afkoelen op bakpapier. Bestrooi met de rest van de suiker.
Stort de semifreddo op een bord en verwijder de folie. Schep 4 el van het limoncellowmengsel er sierlijk op. Bestrooi met de achtergehouden verkruimelde amarettini.
Snijd de gesuikerde citroenplakjes in, van de rand tot het midden. Pak beide uiteinden van de ingesneden schij!jes en draai voorzichtig in tegengestelde richting. Decoreer de semifreddo met de opgekrulde citroenschijfjes en takjes munt en serveer direct.
Semifreddo met limoncello
Italiaanse 'ijstaart' + limoncello = een droomduo uit Italië. Dit nagerecht schuif je al met 30 minuten de vriezer in. Na het eten hoef je alleen nog maar te genieten!
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Semifreddo met limoncello
Italiaanse 'ijstaart' + limoncello = een droomduo uit Italië. Dit nagerecht schuif je al met 30 minuten de vriezer in. Na het eten hoef je alleen nog maar te genieten!

nagerecht
10 personen
400 kcal
30 min. bereiden
3 uur 45 min. wachten
Aan de slag
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Boen de citroenen schoon, rasp de gele schil van 2 citroenen en pers de vruchten uit. Splits 1 ei, het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooier met de rest van de eieren los. Roer het citroensap, 40 ml limoncellow, het citroenrasp en 150 g suiker erdoor.
Laat het limoncellowmengsel 10-15 min. onder voortdurend kloppen au bain-marie garen. Blijf roeren tot het de dikte heeft van vla. Let goed op dat het mengsel niet te heet wordt.
Haal de pan van het vuur en schenk het mengsel door een zeef. Roer de boter door het warme mengsel tot alles is opgenomen. Schep in een platte schaal en laat 30 min. a!koelen en opstijven. Zet 15 min. afgedekt in de koelkast.
Doe ondertussen ¼ van de amarettini in een plastic zak en verkruimel met de deegroller, hou apart. Giet de rest van de limoncellow in een ondiepe bak en doop de rest van de amarettini kort erin. Haal het ijs 30 min. van tevoren uit de vriezer.
Bekleed de cakevorm met vershoudfolie en laat de folie ruim over de randen hangen. Schep het roomijs in de cakevorm. Verdeel ⅓ van het limoncel- lowmengsel in 1 laag over het ijs. Voeg de helft van de in de limoncellow gedoopte amarettini toe. Herhaal deze laag: schep de rest van het ijs erop, verdeel ⅓ van het limoncellowmengsel erover. Eindig met de rest van de gedoopte amarettini. Zet minimaal 4 uur in de vriezer.
Snijd ondertussen de halve citroen in ca. 5 plakjes van 0.5 cm. Breng het water en 100 g suiker aan de kook op laag vuur en roer tot alle suiker is opgelost. Voeg de citroenplakjes toe en laat 30 min. zachtjes koken. Haal de citroenplakjes uit de suiker en laat afkoelen op bakpapier. Bestrooi met de rest van de suiker.
Stort de semifreddo op een bord en verwijder de folie. Schep 4 el van het limoncellowmengsel er sierlijk op. Bestrooi met de achtergehouden verkruimelde amarettini.
Snijd de gesuikerde citroenplakjes in, van de rand tot het midden. Pak beide uiteinden van de ingesneden schij!jes en draai voorzichtig in tegengestelde richting. Decoreer de semifreddo met de opgekrulde citroenschijfjes en takjes munt en serveer direct.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 10 personen)
125 g ongezouten roomboter
2½ biologische citroenen
4 middelgrote scharreleieren
190 ml limoncellow
275 g kristalsuiker
180 g amarettini
500 g biologisch vanilleroomijs
100 ml water
15 verse munt
Dit heb je nodig
deegroller
cakevorm (25 cm)
vershoudfolie
bakpapier