Verwarm de oven voor op 210 °C. Halveer 1 geschilde ui en druk de kruidnagels in een van de helften. Houd de andere helft apart. Leg de kipfilet, de halve ui met kruidnagels, ⅓ van de tijm en laurierblaadjes in een kleine soeppan. Schenk het water erbij en verkruimel het bouillonblokje erover. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de kip ca. 1 uur zachtjes koken (pocheren).
Maak ondertussen de saus. Verdeel de tomaten over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 30 min. in de oven. Haal uit de oven en pureer met de chipotlesaus met het vrijgekomen vocht glad met de staafmixer. Schenk de saus door een zeef in een kom.
Snijd ondertussen ¾ van de uien in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rest van de tijmtakjes.
Verhit de olie in een hapjespan. Bak de ui 6-8 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, oregano en de rest van de tijm toe en bak nog 2 min. mee op laag vuur. Schenk de tomatenchipotle saus erbij en breng aan de kook.
Haal ondertussen de kipfilet uit de bouillon en laat afkoelen. Schenk 200 ml bouillon (per 4 personen) bij de saus en laat de saus in 6-8 min. op middelhoog vuur tot ⅔ inkoken. Voeg de rietsuiker toe en meng tot het opgelost is.
Trek de kip met 2 vorken in plukjes uit elkaar. Schep door de saus en verwarm mee (kip tinga).
Verkruimel ondertussen de witte kaas, snijd de koriander fijn en snipper de achtergehouden halve ui fijn. Snijd de radijs in dunne plakjes en de limoen in partjes.
Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Beleg de taco’s met de kip tinga, witte kaas, gesnipperde ui, radijs en koriander. Serveer de limoenpartjes erbij.
Volkoren taco's met kip tinga
Gek op taco's? Wij ook! Vooral deze met kip tinga, waarin de kip gepocheerd wordt in een smaakvolle bouillon met o.a. kruidnagel. Met chipotle erbij krijg het een pittige rokerige kick. We doen er ook nog radijsjes bij voor als knapperig, fris extraatje.
- combinatietipLekker met extra chipotlesaus.
- achtergrondinfoTinga de pollo – letterlijk vertaald ‘versnipperde kip’ – komt uit Centraal-Mexico en kwam al in 1880 in de eerste kookboeken voor. Deze kipstoof met een basis van tomaat en chipotle peper heeft een rokerige, licht pittige smaak. De kip wordt langzaam gegaard in de saus tot hij uit elkaar valt. In deze versie voegen we de extra pit toe met hete chipotlesaus.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Volkoren taco's met kip tinga
Gek op taco's? Wij ook! Vooral deze met kip tinga, waarin de kip gepocheerd wordt in een smaakvolle bouillon met o.a. kruidnagel. Met chipotle erbij krijg het een pittige rokerige kick. We doen er ook nog radijsjes bij voor als knapperig, fris extraatje.

hoofdgerecht
4 personen
590 kcal
40 min. bereiden
1 uur wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 210 °C. Halveer 1 geschilde ui en druk de kruidnagels in een van de helften. Houd de andere helft apart. Leg de kipfilet, de halve ui met kruidnagels, ⅓ van de tijm en laurierblaadjes in een kleine soeppan. Schenk het water erbij en verkruimel het bouillonblokje erover. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de kip ca. 1 uur zachtjes koken (pocheren).
Maak ondertussen de saus. Verdeel de tomaten over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 30 min. in de oven. Haal uit de oven en pureer met de chipotlesaus met het vrijgekomen vocht glad met de staafmixer. Schenk de saus door een zeef in een kom.
Snijd ondertussen ¾ van de uien in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rest van de tijmtakjes.
Verhit de olie in een hapjespan. Bak de ui 6-8 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, oregano en de rest van de tijm toe en bak nog 2 min. mee op laag vuur. Schenk de tomatenchipotle saus erbij en breng aan de kook.
Haal ondertussen de kipfilet uit de bouillon en laat afkoelen. Schenk 200 ml bouillon (per 4 personen) bij de saus en laat de saus in 6-8 min. op middelhoog vuur tot ⅔ inkoken. Voeg de rietsuiker toe en meng tot het opgelost is.
Trek de kip met 2 vorken in plukjes uit elkaar. Schep door de saus en verwarm mee (kip tinga).
Verkruimel ondertussen de witte kaas, snijd de koriander fijn en snipper de achtergehouden halve ui fijn. Snijd de radijs in dunne plakjes en de limoen in partjes.
Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Beleg de taco’s met de kip tinga, witte kaas, gesnipperde ui, radijs en koriander. Serveer de limoenpartjes erbij.
combinatietip:Lekker met extra chipotlesaus.
achtergrondinfo:Tinga de pollo – letterlijk vertaald ‘versnipperde kip’ – komt uit Centraal-Mexico en kwam al in 1880 in de eerste kookboeken voor. Deze kipstoof met een basis van tomaat en chipotle peper heeft een rokerige, licht pittige smaak. De kip wordt langzaam gegaard in de saus tot hij uit elkaar valt. In deze versie voegen we de extra pit toe met hete chipotlesaus.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
4 middelgrote uien
2 hele kruidnagels
400 g scharrelkipfilets
5 g verse tijm
4 laurierblaadjes
500 ml water
1 kippenbouillontablet
500 g trostomaten
2 el chipotle saus in pot
3 tenen knoflook
2 el zonnebloemolie
1 tl gedroogde oregano
1 el rietsuiker
150 g witte kaas
10 g verse koriander
100 g radijsjes
1 limoen
12 volkorenwraps mini
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer



