Verhit de oven tot 200 °C. Maak de venkelknol schoon, houd de topjes apart, pel de uien, snijd ze in partjes en leg ze op een diepe bakplaat van 30 x 40 cm. Pel, halveer en doe de wortels erbij. Maak de groenten aan met 1 eetlepel olijfolie en een flinke snuf zeezout en zwarte peper, en rooster ze 40 minuten.
Giet intussen de bonen af en pulseer ze een paar keer in een keukenmachine. Doe het gehakt en de oregano erbij, voeg peper en zout toe en pulseer ze net door elkaar. Verdeel het mengsel met schone, vochtige handen in twaalf porties (per 4 personen), draai er balletjes van. Leg ze met 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur en keer ze regelmatig tot ze rondom goudbruin zijn.
Giet de tomaten en paprika’s met vocht en al in de keukenmachine (schoonmaken is niet nodig). Boen de citroen schoon, rasp de citroenschil in een schaaltje, knijp het sap uit boven de machine, voeg naar smaak peper en zout toe en mix alles glad.
Haal de bakplaat uit de oven, giet de saus over de groenten, leg de goudbruine gehaktballetjes in de saus en zet ze nog 20 minuten terug in de oven.
Verkruimel voor het serveren de feta erover, bestrooi met de apart gehouden citroenschil en venkeltopjes, en sprenkel er als je wil een beetje extra vierge olijfolie over.
Traybake met gehaktballetjes van Jamie Oliver
Deze traybake met gehaktballetjes, geroosterde venkel, wortel en feta is snel en makkelijk. Swap voor vegetarisch gehakt voor een veggie variant.
- combinatietipHeerlijk op zichzelf, met volkorentoast, couscous, rijst of spaghetti.
- vegatipIn plaats van runder- of varkensgehakt kun je ook heel goed vegetarisch gehakt gebruiken.
- algemeenDeze recepten zijn afkomstig uit het boek Eet jezelf gezond van Jamie Oliver en voldoen niet aan de richtlijnen van Allerhande en het Voedingscentrum.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Traybake met gehaktballetjes van Jamie Oliver
Deze traybake met gehaktballetjes, geroosterde venkel, wortel en feta is snel en makkelijk. Swap voor vegetarisch gehakt voor een veggie variant.

hoofdgerecht
4 personen
565 kcal
10 min. bereiden
1 uur wachten
Aan de slag
Verhit de oven tot 200 °C. Maak de venkelknol schoon, houd de topjes apart, pel de uien, snijd ze in partjes en leg ze op een diepe bakplaat van 30 x 40 cm. Pel, halveer en doe de wortels erbij. Maak de groenten aan met 1 eetlepel olijfolie en een flinke snuf zeezout en zwarte peper, en rooster ze 40 minuten.
Giet intussen de bonen af en pulseer ze een paar keer in een keukenmachine. Doe het gehakt en de oregano erbij, voeg peper en zout toe en pulseer ze net door elkaar. Verdeel het mengsel met schone, vochtige handen in twaalf porties (per 4 personen), draai er balletjes van. Leg ze met 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur en keer ze regelmatig tot ze rondom goudbruin zijn.
Giet de tomaten en paprika’s met vocht en al in de keukenmachine (schoonmaken is niet nodig). Boen de citroen schoon, rasp de citroenschil in een schaaltje, knijp het sap uit boven de machine, voeg naar smaak peper en zout toe en mix alles glad.
Haal de bakplaat uit de oven, giet de saus over de groenten, leg de goudbruine gehaktballetjes in de saus en zet ze nog 20 minuten terug in de oven.
Verkruimel voor het serveren de feta erover, bestrooi met de apart gehouden citroenschil en venkeltopjes, en sprenkel er als je wil een beetje extra vierge olijfolie over.
combinatietip:Heerlijk op zichzelf, met volkorentoast, couscous, rijst of spaghetti.
vegatip:In plaats van runder- of varkensgehakt kun je ook heel goed vegetarisch gehakt gebruiken.
algemeen:Deze recepten zijn afkomstig uit het boek Eet jezelf gezond van Jamie Oliver en voldoen niet aan de richtlijnen van Allerhande en het Voedingscentrum.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
320 g venkelknollen
320 g rode uien
320 g wortelen
400 g cannellinibonen in blik
400 g rundergehakt
1 tl gedroogde oregano
800 g gepelde tomaten in blik
465 g geroosterde rode paprika's in pot
1 citroen
50 g feta
Dit heb je nodig
keukenmachine