Rooster de pompoennpitten in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoogvuur in 2-3 min. goudbruin en laat afkoelen op een bord. Rasp de kaas en snijd de koude boter in blokjes.
Doe de bloem samen met de boter, 35 g pompoenpitten en 40 g van kaas (per taart) en het zout in de keukenmachine. Mix met korte pulsen tot een fijn kruimelig deeg. Voeg 1 ei (per taart) en water toe en mix tot een samenhangend deeg. Vorm hier met je handen een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Bekleed de vorm met het deeg, laat 2 cm van het deeg overhangen. Snijd eventueel overtollig deeg af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bekleed het deeg met bakpapier en verdeel de blindbakvulling erover. Bak 15 min. in de oven. Verwijder de vulling en het bakpapier en bak nog 5 min.
Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en het mosterdzaad 15 min. op middelhoog vuur. Voeg de balsamicoazijn toe en bak nog 5 min.
Snijd ondertussen de pompoen in parten. Verwijder de zaden, de draderige binnenkant en de schil. Snijd in stukken van 2-3 cm, kook 5 min. en giet af. Snijd ⅓ van de salieblaadjes fijn. Klop de rest van de eieren los met de room, de rest van de kaas, de fijngesneden salie, nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Verdeel de rode ui, pompoen en de rest van de pompoenpitten over de bodem van de quiche en schenk het kaas-eimengsel erover. Verdeel de rest van de salieblaadjes erover en bak ca. 30 min. in de oven. Laat iets afkoelen.
Hartige pompoentaart met salie
Een ‘taart’ maar dan met pompoen, Parmezaan en salie. Een herfstig feestje op je bord. En dat gewoon doordeweeks.
- combinatietipLekker met een rucolasalade.
- bewaartipJe kunt de hartige taart 1 dag van tevoren maken. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur of verwarm losjes afgedekt met aluminiumfolie 20-30 min. op 160 °C in de oven.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Hartige pompoentaart met salie
Een ‘taart’ maar dan met pompoen, Parmezaan en salie. Een herfstig feestje op je bord. En dat gewoon doordeweeks.

6 personen
630 kcal
30 min. bereiden
1 uur 10 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Rooster de pompoennpitten in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoogvuur in 2-3 min. goudbruin en laat afkoelen op een bord. Rasp de kaas en snijd de koude boter in blokjes.
Doe de bloem samen met de boter, 35 g pompoenpitten en 40 g van kaas (per taart) en het zout in de keukenmachine. Mix met korte pulsen tot een fijn kruimelig deeg. Voeg 1 ei (per taart) en water toe en mix tot een samenhangend deeg. Vorm hier met je handen een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Bekleed de vorm met het deeg, laat 2 cm van het deeg overhangen. Snijd eventueel overtollig deeg af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bekleed het deeg met bakpapier en verdeel de blindbakvulling erover. Bak 15 min. in de oven. Verwijder de vulling en het bakpapier en bak nog 5 min.
Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en het mosterdzaad 15 min. op middelhoog vuur. Voeg de balsamicoazijn toe en bak nog 5 min.
Snijd ondertussen de pompoen in parten. Verwijder de zaden, de draderige binnenkant en de schil. Snijd in stukken van 2-3 cm, kook 5 min. en giet af. Snijd ⅓ van de salieblaadjes fijn. Klop de rest van de eieren los met de room, de rest van de kaas, de fijngesneden salie, nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Verdeel de rode ui, pompoen en de rest van de pompoenpitten over de bodem van de quiche en schenk het kaas-eimengsel erover. Verdeel de rest van de salieblaadjes erover en bak ca. 30 min. in de oven. Laat iets afkoelen.
combinatietip:Lekker met een rucolasalade.
bewaartip:Je kunt de hartige taart 1 dag van tevoren maken. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur of verwarm losjes afgedekt met aluminiumfolie 20-30 min. op 160 °C in de oven.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
50 g pompoenpitten
100 g Parmigiano Reggiano
125 g ongezouten roomboter
250 g patenttarwebloem
½ tl zout
4 middelgrote scharreleieren
3 el water
2 rode uien
1 el milde olijfolie
2 tl mosterdzaad
1 el balsamico
400 g biologische flespompoen
7½ g verse salie
200 g verse slagroom
½ tl gemalen nootmuskaat
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
bakpapier