Chocoladekoekjes basisrecept
Maak heerlijke chocoladekoekjes volgens ons basisrecept. Pure chocolade, cacao en vanille geven. de koekjes een rijke smaak. Laat ze even afkoelen en je kan ze daarna serveren bij de koffie of thee!
130 kcal
20 min. bereiden, 12 min. oventijd, 1 uur 35 min. wachten
Ingrediënten
Aantal porties
120 gram ongezouten roomboter
ongezouten roomboter
100 gram pure chocolade
pure chocolade
65 gram donkere basterdsuiker
donkere basterdsuiker
65 gram fijne kristalsuiker
fijne kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
vanille-extract
1 middelgroot scharrelei
middelgroot scharrelei
150 gram tarwebloem
tarwebloem
20 gram cacaopoeder
cacaopoeder
0.5 theelepel bakpoeder
bakpoeder
0.25 theelepel zout
zout
Dit heb je nodig
vershoudfolie
met bakpapier beklede bakplaten
Ontdek meer van dit soort gerechten
Ook te zien in
december 2025 - december 2025
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Hak de chocolade grof. Klop de boter met een handmixer in 3 min. luchtig. Voeg de basterdsuiker, kristalsuiker en het vanille-extract toe en mix 5 min. Splits het ei, het eiwit gebruik je niet. Voeg de eidooier toe en mix nog 1-2 min.
Zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en het zout erboven en kneed kort tot een samenhangend deeg. Voeg de chocolade toe en kneed kort door tot een stevig deeg. Maak een rol van 25 cm en Ø 5 cm, verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd 20 plakjes (per 20 stuks) van gelijke dikte (ca. 1 cm) van het deeg en verdeel over de 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de koekjes in de oven in ca. 12 min. gaar. Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat, verplaats dan naar een rooster en laat in ca. 30 min. volledig afkoelen.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Chocoladekoekjes basisrecept
Maak heerlijke chocoladekoekjes volgens ons basisrecept. Pure chocolade, cacao en vanille geven. de koekjes een rijke smaak. Laat ze even afkoelen en je kan ze daarna serveren bij de koffie of thee!

20 porties
130 kcal
20 min. bereiden
1 uur 35 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Hak de chocolade grof. Klop de boter met een handmixer in 3 min. luchtig. Voeg de basterdsuiker, kristalsuiker en het vanille-extract toe en mix 5 min. Splits het ei, het eiwit gebruik je niet. Voeg de eidooier toe en mix nog 1-2 min.
Zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en het zout erboven en kneed kort tot een samenhangend deeg. Voeg de chocolade toe en kneed kort door tot een stevig deeg. Maak een rol van 25 cm en Ø 5 cm, verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd 20 plakjes (per 20 stuks) van gelijke dikte (ca. 1 cm) van het deeg en verdeel over de 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de koekjes in de oven in ca. 12 min. gaar. Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat, verplaats dan naar een rooster en laat in ca. 30 min. volledig afkoelen.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 20 porties)
120 g ongezouten roomboter
100 g pure chocolade
65 g donkere basterdsuiker
65 g fijne kristalsuiker
1 tl vanille-extract
1 middelgroot scharrelei
150 g tarwebloem
20 g cacaopoeder
½ tl bakpoeder
¼ tl zout
Dit heb je nodig
vershoudfolie
met bakpapier beklede bakplaten




