Marokkaanse kippenpastei ( Bisteeya)
Marokkaanse kippenpastei ( Bisteeya)

Marokkaanse kippenpastei ( Bisteeya)

Je bent even bezig, maar dan heb je ook wat: een exotisch gevulde hartige taart.

55 min. bereiden
25 min. oventijd
106waarderingen

Ingrediënten

6 personen

225 g

diepvries filodeeg

1

kippenbouillontablet

3 dl

water

125 g

ongezouten roomboter

1

ui

3 takjes

verse koriander

6 sprietjes

knoflookbieslook

500 g

kipfilet

1 el

knoflookpuree op olie (potje)

1

envelopje saffraandraadjes

2 tl

kaneel

½ tl

gemalen gember

90 g

garneeramandelen

3 el

poedersuiker

1 el

citroensap

6

middelgrote eieren

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • ronde taart- of pizzavorm doorsnede ca. 28 cm

Je bent even bezig, maar dan heb je ook wat: een exotisch gevulde hartige taart.

Aan de slag

1

Ontdooi het filedeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng in een pan het water met de bouillontablet aan de kook en los het tablet al roerende op. Smelt de boter.

2

Pel en rasp de ui. Knip de kruiden fijn. Snijd de kipfilet tin stukjes. Schep in een pan de kip, ui, knoflookpuree, kruiden, saffraan, de helft van de kaneelpoeder, gemberpoeder, peper, zout en de helft van de gesmolten boter door elkaar.

3

Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat de kip in ca. 10 min. zachtjes gaar sudderen. Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in de keukenmachine.

4

Meng de poedersuiker en de rest van de kaneelpoeder erdoor. Bestrijk de vorm met de gesmolten boter. Leg 3 vellen filodeeg erin en bestrijk elk vel met boter. Leg hierop weer 3 vellen filodeeg en bestrijk met boter.

5

Strooi 1/3 van het amandelmengsel over de bodem. Neem met een schuimspaan de stukjes kip uit het stoofvocht, laat uitlekken en op ene bord scheppen. Laat het stofvocht op een hoog vuur in ca. 5 min. tot de helft inkoken. Roer citroensap erdoor.

6

Klop in een kom de eieren los en voeg al kloppend het stoofvocht toe. Blijf roeren de eieren stollen er een soort roerei ontstaat. Schep de helft van het eimengsel over de deegbodem. Verdeel hierover de stukjes kip en de rest van het ei.

7

Vouw de overlappende velletjes deeg over de vulling. Leg de rest van de velletjes erop en bestrijk met boter. Strooi de rest van het amandelmengsel erover en maak er met een mes een ruitpatroon in.

8

Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4. Bak de pastei in de oven ca. 25 min. mee. Laat afkoelen tot lauwwarm. Haal voorzichtig uit de vorm en serveer op een schaal.

tip

algemeenN.B.: Het woord bisteeya betekent pastei, in Marokko wordt er meestal duif voor gebruikt.