Yotam Ottolenghi's linzen met tomaten
Trek er even wat tijd voor uit, maar deze salade is het wachten meer dan waard!

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 400 g romatomaten (ca. 5 stuks)
- 8 takjes tijm
- 2½ el traditionele olijfolie
- 2 el dikke balsamicoazijn
- 1 tl zeezout
- 1 kleine rode ui
- 1 el rodewijnazijn
- 1 teen knoflook
- 800 g bruine linzen in blik
- 80 g gorgonzola (mild)
- 3 el verse peterselie
- 3 el verse bieslook
- 3 el verse dille
Advertentie
Bereiden
- Begin met de gedroogde tomaten. Verwarm de oven tot 130 ºC. Snijd de tomaten in vieren en leg de parten op de velkant op een bakplaat. Verdeel de takjes tijm erover. Besprenkel ze met de olijfolie en de balsamico en bestrooi met wat zout. Zet ze 1 1/2 uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat de tomaatjes iets afkoelen.
- Snijd de rode ui in flinterdunne ringen en doe in een middelgrote kom. Giet de azijn erover en bestrooi met zeezout. Roer alles door en laat de ui een paar minuten staan zodat hij zachter wordt.
- Hak de knoflook fijn. Warm de linzen op in een steelpan. Laat ze in een zeef uitlekken en meng ze nog warm door de ui. Voeg ook de olijfolie, knoflook en zwarte peper toe. Meng alles en laat afkoelen.
- Breek de gorgonzola in grove stukjes. Stort de linzen als een berg op een groot bord of platte schaal en doe de tomaten en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomatenvocht erover en dien de linzen op.
Tip:
Bron: Plenty, Yotam Ottolenghi
bewaartip:
Je kunt dit gerecht 1 tot 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 365 kcal
- eiwit 13 g
- koolhydraten 32 g
-
vet 18 g
waarvan verzadigd 0 g
Ook te zien in
Yotam Ottolenghi's linzen met tomaten
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Yotam Ottolenghi's linzen met tomaten
- 400 g romatomaten
- 8 takjes tijm
- ½ el traditionele olijfolie
- 2 el dikke balsamicoazijn
- ½ tl zeezout
Begin met de gedroogde tomaten. Verwarm de oven tot 130 ºC. Snijd de tomaten in vieren en leg de parten op de velkant op een bakplaat. Verdeel de takjes tijm erover. Besprenkel ze met de olijfolie en de balsamico en bestrooi met wat zout.
Zet ze 1 1/2 uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat de tomaatjes iets afkoelen.
- 1 kleine rode ui
- 1 el rodewijnazijn
Snijd de rode ui in flinterdunne ringen en doe in een middelgrote kom. Giet de azijn erover en bestrooi met zeezout. Roer alles door en laat de ui een paar minuten staan zodat hij zachter wordt.
- 1 teen knoflook
- 800 g bruine linzen in blik
- 2 el traditionele olijfolie
- ½ tl zeezout
Hak de knoflook fijn. Warm de linzen op in een steelpan. Laat ze in een zeef uitlekken en meng ze nog warm door de ui. Voeg ook de olijfolie, knoflook en zwarte peper toe. Meng alles en laat afkoelen.
- 80 g gorgonzola
Breek de gorgonzola in grove stukjes. Stort de linzen als een berg op een groot bord of platte schaal en doe de tomaten en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomatenvocht erover en dien de linzen op.
- 3 el verse peterselie
- 3 el verse bieslook
- 3 el verse dille
Meng alles en laat afkoelen. Maak de peterselie, bieslook en dille fijn. Schep als de linzen koud zijn de kruiden erdoor. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe.
bewaartip:
Je kunt dit gerecht 1 tot 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.