Bloemkool ovenschotels
Bloemkool ovenschotels

Bloemkool ovenschotels

Bloemkool ovenschotels: ovenheerlijk en lekker veelzijdig! Met bloemkool kun je namelijk alle kanten op. Ga bijvoorbeeld voor een bloemkoolschotel met gehakt en aardappelschijfjes of maak eens een vegetarische bloemkoolovenschotel. Hoe zet jij ‘m op tafel?

Bloemkoolovenschotel met gehakt en prei

Bloemkoolovenschotel met gehakt en prei

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
  2. Verhit ⅕ van de boter in een grote hapjespan en fruit de prei 2 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt en de bloemkool toe en bak in 5 min. rul. Bak de laatste 2 min. de knoflook mee. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer glad met een garde (roux). Laat 3 min. garen op laag vuur en voeg dan al roerend de melk toe (bechamel). Breng aan de kook en laat de bechamel op laag vuur al roerend 2-3 min. koken tot een dikke saus.
  4. Rasp ondertussen de kaas fijn. Voeg de nootmuskaat en de helft van de kaas toe aan de bechamel. Roer tot de kaas is gesmolten en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ingevette ovenschaal. Verdeel het gehakt-bloemkoolmengsel hierover en de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus erover. Bestrooi met de rest van de kaas.
  6. Bak de ovenschotel in 35 min. goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Dek de schotel eventueel af met aluminiumfolie om bruinkleuring tegen te gaan.