Harira
Harira

Harira

Harira is een rijkgevulde soep op basis van tomaat, linzen en kikkererwten. Vaak zit er ook fijne vermicelli in, en typisch Marokkaanse specerijen zoals ras el hanout. Het wordt het hele jaar door gegeten en is een onmisbaar gerecht tijdens de ramadan.

Harira recepten

Harira maken: zo doe je dat
Harira maken: zo doe je dat

Harira maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 middelgrote uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 150 g geschilde bospeen
  • 4 trostomaten
  • 30 g gember
  • 30 g verse selderij
  • 15 g koriander
  • 15 g verse peterselie
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el milde olijfolie
  • 1½ tl tafelzout
  • 3 el ras el hanout
  • 1 liter water
  • 100 g vermicelli
  • 200 g linzen in blik
  • 200 g kikkererwten in blik
  • 1 citroen

Nodig in de keuken

  • Staafmixer
  1. Snijd de uien in stukjes en de bleekselderij en peen in plakken van 1 cm. Snijd de tomaten in parten. Doe alle groenten in een grote soeppan. Schil en rasp de gember en voeg toe. Snijd alle kruiden grof, houd een handje apart voor de garnering en doe de rest bij de groenten. Voeg ook de tomatenpuree, olie, het zout en de ras el hanout toe. Schenk het water erbij. Pureer de soep met de staafmixer zo glad mogelijk. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 40 min. zachtjes koken.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de vermicelli in 5 min. onder regelmatig omscheppen op middelhoog vuur goudbruin. Zet het vuur uit. Spoel de linzen en kikkererwten onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de achtergehouden kruiden fijner.
  3. Voeg de vermicelli, linzen en kikkererwten toe aan de soeppan en kook nog 10 min. mee. Breng de soep verder op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi vlak voor het serveren met de achtergehouden verse kruiden. Serveer de soep met partjes citroen.