Kool snijden

Instructievideo

- 01:26 min.

Wil je kool verwerken, maar weet je niet zeker hoe dit moet? In deze video van Allerhande wordt uitgelegd hoe je het beste kool snijden en verwerken kunt. 

Kool verwerk je zo
Stap 1: Gebruik een groot, scherp koksmes om de kool in de lengte doormidden te snijden. Dan kun je de platte kant gemakkelijk op de snijplank leggen en de kool verder verwerken. Verwijder eerst eventuele vieze of kapotte bladeren van de kool. Snijd van de bovenkant recht door de stronk naar beneden. Doe dit wel voorzichtig, want nu ligt de kool nog niet zo stabiel op de plank.
Stap 2: Leg de kool met de platte kant naar beneden op de snijplank en snijd de groente naar wens in dikkere of dunnere repen. Snijd tot aan de stronk, want die gebruiken we niet. Je kunt ook kleinere repen snijden door de kool nogmaals te halveren. Verwijder eenvoudig de harde kern en snijd de rest van de kool in repen. 

In kleine stukken snijden
Als je de kool in kleine stukken wilt snijden, snijd je deze tot de stronk verticaal in. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop je uien snippert. Snijd een paar keer voor grotere stukken en meerdere keren voor kleinere stukken. Vervolgens snijd je hem in dikkere of dunnere repen die vanzelf uiteenvallen. Deze stukjes kool kun je bijvoorbeeld roerbakken of voor een koolsalade gebruiken.

Bereiden met hele bladeren
Als je hele bladeren wilt krijgen, bijvoorbeeld om ze te vullen, snijd je de stronk van de kool eraf. Pel nu de bladeren voorzichtig van onder naar boven los en verwerk ze zoals in het recept staat beschreven. Zo verwerk je kool!