Maiskolven bereiden

Instructievideo

- 01:21 min.

Je kunt mais op meerdere manieren bereiden. Bekijk de video van Allerhande en leer stap voor stap hoe je maiskolven bereidt. 

Maiskolven bereiden Stap 1: Verwijder de bladeren en de draden van de maiskolf. Kies vervolgens of je de maiskolf in zijn geheel gaat bereiden, of dat je de maiskorrels eerst van de kolf afsnijdt.
Stap 2: Zet als je losse korrels wilt hebben, de maiskolf rechtop in een ruime schaal met opstaande rand. Snijd met een scherp mes de korrels mais van boven naar beneden los van de kolf. Snijd rustig en met een zagende beweging.

Zout maakt mais taai
Stap 3: Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de losse korrels in water zonder zout zo’n acht minuten. We gebruiken bewust geen zout, omdat de maisvelletjes van zout water namelijk wat taai worden. Door het koken verandert de kleur van de mais van zachtgeel in knalgeel. Hele maiskolven moeten ongeveer twee minuten langer koken. Als je kleinere stukjes maiskolf wilt serveren, dan kun je het beste voor het koken de maiskolven in stukjes van het gewenste formaat breken in plaats van snijden.

Insmeren met boter
Als de maiskolven zijn gekookt, kun je ze insmeren met wat boter en bestrooien met zout. Voor een lekkere grillsmaak kun je ze na het koken eventueel ook nog een paar minuten roosteren op de barbecue. En zo kun je zelf maiskolven bereiden! Bekijk de video over maiskolven bereiden en probeer het zelf!