Artisjok bereiden

Instructievideo

- 01:41 min.

Een artisjok is een soort distel. Om een artisjok te bereiden, verwijder je eerst de steel door hem af te snijden. Verwijder ook een stukje van de onderste bladeren, want deze zijn hard en taai. Wrijf met de snijkant van een doorgesneden citroen over de onderkant, anders wordt de artisjok op die plek bruin of zwart. De bovenste bladeren van artisjokken worden ook vaak verwijderd, omdat deze weinig vruchtvlees bevatten, maar dit is niet noodzakelijk. 

Aan de kook
Breng een pan water aan de kook en pers 1 citroen uit. Voeg het sap toe aan het kookwater. Zo behoud je de mooie groene kleur van de artisjok. Kook de artisjokken ongeveer 30 minuten. Kleine  artisjokken zijn eerder gaar dan grote. Bedek de artisjokken met een bord, zodat ze goed onder water blijven. Controleer op gaarheid door de artisjok met een schuimspaan uit de pan te scheppen en met een mes in de bodem te prikken. Het mes gaat er dan gemakkelijk in en uit. Als je aan een blaadje trekt, laat het gemakkelijk los. 

Blaadjes loshalen
Je kunt nu de blaadjes van de artisjok stuk voor stuk los halen en het zachte gedeelte van de blaadjes kun je opeten. Hoe dichter je bij de kern komt, des te malser worden de blaadjes. Het hooi in de kern kun je met de hand of een lepel verwijderen. Dit eet je niet op. De bodem is weer heel lekker. Serveer de artisjokken warm of koud, bijvoorbeeld met een mosterdvinaigrette.

Zo kun je een artisjok bereiden. Eet smakelijk!