Rabarber bereiden

Instructievideo

- 01:54 min.

Je kunt rabarber schillen met een dunschiller, maar dat hoeft niet perse. Spoel de stelen rabarber onder koud stromend water af. Snijd circa 1 cm van de onderkant af. Steek het mes aan de platte kant achter de schil, houd die tussen duim en mes vast en trek aan één kant de schil eraf. Breek dan de steel doormidden vanaf de geschilde kant, zodat de schil heel blijft en trek dan de twee kanten van de schil af. Snijd eventuele donkere stukjes met de dunschiller weg. 

Rabarbercompote
Wil je rabarbercompote of –mousse maken, snijd de stelen dan in kleine stukjes. Doe ze in de pan en voeg eventueel 1 eetlepel water of sinaasappelsap toe om het eerste aanbranden bij voorzichtig stoven te voorkomen. Als je weinig water of sap gebruikt, behoud je de mooie roze kleur van de rabarber. Voeg een opengesneden vanillestokje toe voor een volle, intensere smaak. Laat op laag vuur langzaam gaar worden en schep af en toe om voor compote met enige structuur.

Rabarbermousse
Voor mousse kun je de rabarber vaker en steviger roeren. Rabarber koken duurt circa 10 minuten. Kook niet te lang door, want dan verlies je kleur. Breng op smaak met suiker.

In de oven
Grote, gave stukken rabarber bereiden kan goed in de oven. Leg de stukken in een ovenschaal, schenk er het sap van een sinaasappel waar het rasp doorheen is geroerd over. Laat het in een voorverwarmde oven op 175 graden langzaam gaar worden. Dit duurt circa 15 tot 25 minuten. Als je taart of cake in de oven bakt, is vooraf rabarber koken niet nodig. Schep de rauwe stukjes door het beslag of door de vulling van je taart. De baktijd in de oven is voldoende om de rabarber gaar te krijgen.

Zo kun je op verschillende manieren rabarber koken en bereiden. Eet smakelijk!