Stoofperen bereiden

Instructievideo

- 02:01 min.

Stoofperen smaken heel goed bij wildgerechten. Maar stoofperen kunnen ook erg lekker zijn als toetje of als begeleider van een pittige kaasplank. Bekijk de video van Allerhande en leer stap voor stap stoofperen maken.

Zo maak je stoofperen
Stap 1: Stoofperen zijn het mooist als ze hun oorspronkelijke vorm behouden. Schil de stoofperen dus zorgvuldig en laat het steeltje zitten. Een heel peertje op een bord ziet er mooi uit, maar dan moet je wel het klokhuis verwijderen. Je kunt het klokhuis ook laten zitten, maar dat is niet eetbaar.
Stap 2: Snijd met een scherp mesje met een draaiende beweging het klokhuis uit het stoofpeertje. Voor mooie rode stoofperen kook je de stoofperen in rode wijn. De keuze van de wijn is belangrijk voor het eindresultaat. Kies voor een druivensoort met een intense kleur, zoals de Shiraz. Een wijn met een mooie diepe kleur, zal mooie dieprode stoofperen opleveren. Als er kinderen mee eten kun je de stoofperen ook in water koken. Of gebruik granaatappelsap voor een rode kleur zonder gebruik te hoeven maken van alcohol.
Stap 3: De kruidigheid komt van het kaneelstokje en de citroenschil. Stoofperen moeten afhankelijk van de grootte 30 tot 45 minuten koken.
Stap 4: Als je graag een sausje bij de stoofperen hebt, kun je het kookvocht licht binden met aardappelzetmeel. Los het zetmeel op in het water en voeg al roerende het zetmeel aan het kookvocht toe. Laat het zachtjes een paar minuten doorkoken tot het is ingedikt. Laat vervolgens even afkoelen of serveer de stoofperen lauw of warm.

 En zo kun je stoofperen maken! Bekijk de video over stoofperen maken en probeer het vervolgens zelf!