bewaar
Stoofperen-speculaastaart
Stoofperen-speculaastaart
bewaar

Stoofperen-speculaastaart

Feestje in de herfst? Bak deze stoofperen-speculaastaart, een echte allemansvriend.

30 min. bereiden
50 min. oventijd
1 uur wachten
8waarderingen

Ingrediënten

12 personen

5

Gieser Wildeman stoofperen

400 ml

droge witte wijn

150 g

kristalsuiker

10

saffraandraadjes

5 el

heet water

10

kruidnagels

½

sinaasappel

160 g

ongezouten roomboter

100 g

amandelspijs

4

middelgrote eieren

150 g

zelfrijzend bakmeel

100 g

bakkersspeculaas

Dit heb je nodig

  • dunschiller

  • handmixer

  • ronde ovenschaal (Ø 24 cm, ingevet)

Feestje in de herfst? Bak deze stoofperen-speculaastaart, een echte allemansvriend.

Aan de slag

1

Schil de stoofperen met de dunschiller. Laat het steeltje eraan zitten. Breng de peren met de wijn en suiker aan de kook. Meng de saffraan met het hete water. Voeg samen met de kruidnagels toe aan de stoofpeer. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en voeg toe.

2

Draai het vuur laag en kook met de deksel op de pan in 30 min. halfgaar. Neem de stoofperen uit de pan en leg apart. Zeef de specerijen uit het kookvocht en kook het vocht op hoog vuur in tot een siroop (ca. 200 ml), dit duurt ca. 5 min. Voeg 1 el roomboter toe. Roer door en neem de pan van het vuur.

3

Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop ondertussen in een kom de rest van de boter en de amandelspijs met een handmixer tot een romige massa. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop 7 min. Voeg een snuf zout toe en klop in 1 min. tot een egaal beslag. Vouw het bakmeel met een spatel in het beslag.

4

Snijd de stoofperen in de lengte voorzichtig in dunne plakjes, maar laat het steeltje eraan zitten zodat de plakjes bij elkaar blijven. Schep het beslag in de taartvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Maak 5 kleine kuiltjes in het beslag en leg hier de stoofperen in met het steeltje naar boven. Schenk 100 ml ingekookte siroop over de taart. Verkruimel de helft van de speculaas met de hand fijn en verdeel over de stoofperen.

5

Zet de taart in het midden van de oven en bak gaar in ca. 50 min. Laat 30 min. afkoelen. Besprenkel met de rest van de siroop en verdeel de rest van de speculaas in kruimels over de taart.

combinatietipLekker met een lepel crème fraîche.

combinatietipEten er kinderen mee? Vervang dan de 400 ml witte wijn door 400 ml appelsap.