Earl greycake met stoofperen

Als je stoofperen niet in wijn of port maar in thee stooft, krijg je heerlijk zachte peertjes met een lichte earl greysmaak.

365 kcal

30 min. bereiden, 55 min. oventijd, 1 uur wachten

0/5

(0)

Ingrediënten

Aantal personen

  • 5 zakjes Earl grey thee

    Earl grey thee

  • 500 ml kokend water

    kokend water

  • 4 Gieser Wildeman stoofperen

    Gieser Wildeman stoofperen

  • 0.5 sinaasappel

    sinaasappel

  • 150 gram kristalsuiker

    kristalsuiker

  • 160 gram ongezouten roomboter

    ongezouten roomboter

  • 150 gram witte basterdsuiker

    witte basterdsuiker

  • 4 middelgrote eieren

    middelgrote eieren

  • 0.12 theelepel zout

    zout

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel

    zelfrijzend bakmeel

  • 50 gram Sapori amaretti morbidi (amandelkoekjes)

    Sapori amaretti morbidi (amandelkoekjes)

Dit heb je nodig

  • handmixer

  • cakevorm 30 cm

  • sateprikker


Nederland op z'n lekkerst - Nederland op z'n lekkerst

Aan de slag

  1. Hang 3 theezakjes in een pan met het kokende water en laat 10 min. trekken. Schil ondertussen de stoofperen met de dunschiller. Laat het steeltje eraan zitten. Boen de sinaasappel schoon en schil met de dunschiller dunne repen van de oranje schil.

  2. Voeg de stoofperen, kristalsuiker en sinaasappelschillen toe aan de thee in de pan en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken. Haal de stoofperen uit de pan. Zeef de sinaasappelschil en de theezakjes uit het kookvocht en kook het vocht op hoog vuur in tot een siroop van ca. 150 ml. Dit duurt ongeveer 10 min. Klop er 10 g van de boter door en zet het vuur uit.

  3. Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop met een mixer de rest van de boter met de basterdsuiker tot een romige massa. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop 7 min. Voeg het zout toe en de inhoud van de rest van de theezakjes en klop in 1 min. tot een egaal beslag. Vouw het bakmeel met een spatel door het beslag.

  4. Vet de cakevorm in. Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Maak 4 kuiltjes in het beslag en zet hier de stoofperen in met het steeltje naar boven. Schenk 50 ml ingekookte theesiroop over het beslag. Verkruimel de amandelkoekjes erboven.

  5. Bak de cake in het midden van de oven in 50-55 min. gaar. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als die te donker wordt. Prik er met de satéprikker in, als die er schoon en droog uitkomt, is hij gaar. Laat 30 min. afkoelen en besprenkel met 50 ml theesiroop. De rest van de siroop wordt niet gebruikt.

  • bewaartipDe theesiroop die je overhoudt is lekker over een bolletje vanille- ijs. In een afgesloten pot kun je de siroop 4 dagen bewaren in de koelkast.

Wat vond je van dit recept?

Earl greycake met stoofperen

Als je stoofperen niet in wijn of port maar in thee stooft, krijg je heerlijk zachte peertjes met een lichte earl greysmaak.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig