Venkel snijden en bereiden

Instructievideo

- 01:54 min.

Spoel de venkelknollen onder koud stromend water af. Verwijder eventuele bruine vlekjes met een dunschiller. Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de knol. Verwijder het loof. Dit kun je bewaren en later fijnsnijden en over het gerecht strooien voor extra smaak en ter garnering.

Bereiden
Je kunt venkel bereiden op verschillende manieren, maar je kunt het ook rauw eten. Halveer de knol en snijd met een scherp mes in flinterdunne plakjes. Rauw is de anijssmaak het sterkst en meest uitgesproken. Hoe dunner, hoe lekkerder. Nog makkelijker is om een keukenmachine te gebruiken om de venkel te snijden. 

Stoven
Je kunt venkel ook stoven in water, witte wijn, bouillon, melk of room. Snijd de knol in dikke plakken of parten en doe ze in een pan met dikke bodem. Schenk er zo veel vocht bij tot de venkel helemaal onderstaat en breng aan de kook. Laat op een laag vuur circa 12 minuten stoven. 

Stomen
Door het stomen van venkel behoud je de pure venkelsmaak. Leg de plakken of parten in een stoompan of stoommandje. Stoom de venkel in circa 20 minuten gaar.

Roosteren
Wil je de venkel roosteren, snijd de knol dan in plakken of parten en verdeel over een ovenschaal of een met bakpapier beklede ovenplaat. Besprenkel royaal met olijfolie en rooster in circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Grillen
Je kunt venkel ook grillen. Besprenkel met olijfolie en leg in de hete grillpan. Grill circa 3 minuten per kant.

Zo kun je op verschillende manieren venkel bereiden. Eet smakelijk!