Venkel snijden

Receptvideo

- 01:21 min.

Venkel snijden kan op verschillende manieren. We leggen uit hoe je met een koksmes een venkel voorbereid en snijdt. In flinterdunne plakken, maar ook grof en in parten. En we vergeten ook het venkelloof niet!

INGREDIËNTEN
Venkel

Keukenspullen
Koksmes

Venkeltopjes snijden
De venkeltopjes, ofwel het loof, kun je net als dille of peterselie gebruiken als smaakmaker. Hak het loof fijn in een vloeiende beweging. Lekker in een salade of dressing!

Flinterdunne plakken
Wil je de venkel rauw eten, bijvoorbeeld in een salade? In flinterdunne plakken is-ie het lekkerst. Verwijder de eventuele bruine vlekken en snijd het uiteinde van de venkel. Halveer de venkel in de lengte. Leg de venkel met het snijvlak op de snijplank. Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakken. Houd je hand in een klauwtje, zo snijd je op een veilige manier. Maak tijdens het snijden een draaiende beweging en verplaats de venkel met je vingers tijdens het snijden. Hiermee bepaal je de dikte van de gesneden stukjes.   

Grof snijden
Wil je de venkel roosteren, stomen of stoven? Snij ‘m dan grof of in parten. Leg de venkel met de snijkant op de plank voor extra stevigheid. Snijd een venkel doormidden en snijd ‘m vervolgens in de breedte in grove stukken.

Parten snijden
Wil je partjes? Snijd de venkel dan in de lengte. Leg de venkel met het snijvlak op de snijplank. Snijd parten door naar het hart van de venkel toe te snijden. Verwijder het hart niet, die houdt de parten bij elkaar.

TIP Gooi de stengels van de venkel niet weg, maar bewaar ze bijvoorbeeld voor het trekken van een bouillon. Je kunt ze ook invriezen voor later.