Knolselderijstamppot met venkel

Receptvideo

- 00:42 min.

Is 'wat eten we vandaag?' bij jou ook altijd de vraag? Het antwoord is gelukkig heel simpel. Ga voor knolselderijstamppot! Deze stamppot met knolselderij, venkel en vega bratwursten is winterkost bij uitstek. En wie zegt dat stamppot niet culinair kan zijn? Stamp die vooroordelen maar de pan uit, want met de gegrilde venkel ernaast, de geroosterde hazelnoten en het venkelblad erover ziet je stamppot er schitterend uit.

INGREDIËNTEN
1.7 kilo knolselderij (ca. 2 knollen, 1.4 kilo schoon gewicht)
1 liter halfvolle melk
500 g venkel
2 el olijfolie
50 g hazelnoten
4 vega bratwursten (schaal 2 stuks, Vegetarische Slager)
½ zakje selderij (à 40 g)
200 g crème fraîche
½ tl nootmuskaat

Keukenspullen
grillpan
staafmixer

Knolselderij snijden en koken
Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes van 1½ x 1½ cm. Breng de knolselderijblokjes met de melk aan de kook en kook in 25 min. helemaal gaar. Pas op dat de pan niet overkookt. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht. Maak ondertussen de venkel schoon. Snijd de onderkant, de stelen en het groen eraf. Snijd het venkelgroen fijn en bewaar voor garnering. Snijd de venkelknol in de lengte in plakken van een ½ cm. Schep de venkel in een ruime kom om met 1 el olie. Breng op smaak met zout en peper.

Venkel en worsten grillen
Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder olie of boter 5 min. op middelhoog vuur. Laat iets afkoelen en hak grof. Verhit ondertussen de grillpan op hoog vuur tot heet. Gril in delen de plakken venkel 3 min. per kant, tot ze mooi geschroeid zijn. Houd eventueel warm op een bord onder aluminiumfolie. Bestrijk de vega worsten licht met de rest van de olie. Gril ze 6 min. in de grillpan, zodat mooie grillstrepen ontstaan. Keer halverwege.

Knolselderijpuree maken
Snijd ondertussen de selderij grof. Pureer ¾ van de knolselderijblokjes met de selderij, crème fraîche, nootmuskaat en het achtergehouden kookvocht met de staafmixer tot een romige puree.

Knolselderijstamppot maken
Schep de overgebleven blokjes knolselderij erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stamppot met de gegrilde venkel, bestrooi met hazelnoten en venkeltoppen en leg er een vega worstje bij.

TIP
Afsnijdsels van de groenten, zoals de venkel, kun je invriezen in een ziplockzak of diepvriesbak. Zodra je een zak vol hebt, kun je er bouillon mee maken!