Urumaki sushi

Receptvideo

- 04:00 min.

Zelf sushi maken? Bekijk deze receptvideo en zie hoe je urumaki sushi (inside out roll) maakt.

Urumaki sushi (inside out roll) maken:
Spoel 500 gram sushirijst onder koud stromend water af in een zeef. Spoel tot het water bijna niet meer wit kleurt. Laat de sushirijst 10 minuten staan in een pan met een dikke bodem. Voeg 600 milliliter water toe en breng dit aan de kook. Kook de rijst met de deksel op de pan 2 minuten op hoog vuur. Kook het dan 5 minuten op middelhoog vuur. Kook het ten slotte nog 12 minuten op laag vuur. Draai het vuur uit en neem de deksel van de pan. Dek de pan af met een schone theedoek, doe de deksel er weer op en laat de rijst 15 minuten zo staan.

Rijst waaieren
Rooster ondertussen 2 eetlepels sesamzaad 3 minuten in een koekenpan zonder olie of boter, tot het goudbruin wordt. Bedek een bamboematje helemaal met vershoudfolie. Verwarm 6 eetlepels rijstazijn, 2 theelepels zeezout en 4 theelepels suiker en roer door tot het zout en de suiker zijn opgelost. Laat de azijn afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal en sprenkel de rijstazijndressing erover. Schep om en waaier de rijst koel met een speciale waaier, of bijvoorbeeld met een krant of tijdschrift.

Vis snijden
Snijd 100 gram tonijnsteak in repen van 1 centimeter breed. Halveer een komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snijd de komkommer in de lengte in 6 repen. Zorg ervoor dat de repen komkommer ongeveer net zo lang zijn als de repen tonijn. Knip 3 norivellen doormidden. Je gebruikt straks 5 van de 6 halve vellen. Leg een half norivel op het bamboematje. Verdeel wat rijst erover en bestrooi dat met wat sesamzaad. Als je je handen wat vochtig maakt voordat je de rijst verdeelt, blijft de rijst niet aan je handen plakken.

Rollen maar!
Keer om, zodat het halve norivel boven ligt. Leg een reepje komkommer op het norivel en een reepje tonijn ernaast. Rol de sushi op met behulp van het bamboematje. Snijd de rol in 6 gelijke stukken. Maak zo nog 4 rollen. Houd bij het snijden het mes telkens onder de hete kraan, zo blijft de sushi niet aan het mes plakken. Serveer met sojasaus, wasabi en ingelegde gember.

Zo maak je urumaki sushi. Eet smakelijk!