Nigiri sushi

Receptvideo

- 04:15 min.

De beste sushi maak je natuurlijk zelf. Zoals nigiri sushi. Lekker met garnalen, zalm en avocado. Rollen maar!

Nigiri sushi maken:
Spoel 500 gram sushirijst af in een zeef onder koud stromend water tot het water bijna niet meer wit kleurt. Laat de rijst 10 minuten staan in een pan met dikke bodem. Voeg 600 milliliter water toe en breng aan de kook. Kook de rijst met deksel op de pan 2 minuten op hoog, 5 minuten op middelhoog en 12 minuten op laag vuur.
Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan en dek de pan af met een schone theedoek, doe de deksel weer op de pan en laat 15 minuten staan.

Dressing
Verwarm 6 eetlepels rijstazijn, 2 theelepels zeezout en 4 theelepels suiker en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal. Sprenkel de dressing erover. Schep voorzichtig om en waaier koel met een waaier of een krant. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Wikkelen
Vorm met natte handen ongeveer 40 ‘blokjes’ van de rijst van 1.5 bij 4 centimeter. Snijd een zalmhaasje van 100 gram in dunne plakjes van 1.5 bij 4 centimeter. Verdeel de zalm over een kwart van de rijstblokjes. Verwijder de staartjes van 90 gram Hollandse garnalen, snijd ze in de lengte bijna doormidden en klap ze open. Verdeel ze over een kwart van de rijstblokjes. Knip 2 norivellen in repen van 2 centimeter breed. Wikkel ze aan de buitenkant om een kwart van de rijstblokjes. Knip 2 norivellen in repen van 4 centimeter breed. Wikkel ze aan de buitenkant om een kwart van de rijstblokjes. Plak de uiteinden vast met een beetje water. Verdeel er de Hollandse garnalen over.

Knip 1 norivel in repen van een halve centimeter. Snijd 1 eetrijpe avocado overlangs doormidden. Verwijder de schil en pit en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes op de maat van de blokjes rijst. Leg ze op de resterende blokjes rijst, wikkel de nori er in het midden omheen en plak vast met een beetje water. Serveer de nigiri sushi direct, met 4 eetlepels sushi ginger, 75 milliliter Japanse sojasaus en eventueel wat wasabi.

Bekijk ook de video sushi maken.

Zo maak je nigiri sushi.
Eet smakelijk!