Stap-voor-stap zoervleis

Receptvideo

- 03:46 min.

Zet je graag authentieke Hollandse gerechten op tafel? Probeer dan eens dit Limburgs recept voor zoervleis.
 
Zoervleis maken:
Snijd 500 gram rib-runderlappen in blokjes van 3 centimeter en doe ze in een kom. Voeg 300 milliliter water met 300 milliliter azijn, 3 laurierblaadjes en 2 kruidnagels toe. Breng de marinade op smaak met peper en zout. Laat het 24 uur afgedekt marineren in de koelkast.

Schep het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade, deze wordt later weer gebruikt. Verhit 20 gram boter en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Blus het vlees af door de marinade erover te gieten.

Snijd 2 uien in grove stukken. Bak ze in een koekenpan in 10 gram boter goudbruin en voeg ze toe aan het vlees. Laat het vlees in de marinade ongeveer 2 uur afgedekt sudderen op laag vuur. Schep het schuim er regelmatig af.

Verkruimel 3 plakken ontbijtkoek boven de pan. Voeg toe aan het gare vlees om de saus te binden. Roer de stukjes goed door de marinade, tot een gladde saus ontstaat.
Tip: Als je de ontbijtkoek van te voren vochtig maakt met een beetje water, zal de saus sneller binden.
Voeg 3 eetlepels appelstroop toe en roer door de saus. Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout. Voeg eventueel nog wat stroop toe.

Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met appelmoes, (zelfgemaakte) frites en mayonaise.

Bekijk ook Hollandse klassieker: Limburgs zuurvlees.

Zo maak je stap-voor-stap zoervleis. Eet smakelijk!