Limburgs zoervleis met ontbijtkoek

Receptvideo

- 00:41 min.

Stoofvlees is misschien wel één van de lekkerste comfortfood recepten die er is. Om te maken én om te eten! Een van de beste stoofvlees recepten komt uit het verre zuiden: Limburgs zoervleis (zuurvlees). Deze heerlijke pan stoof zorgt ervoor dat eerst het hele huis zich vult met de lekkerste, warme geuren en daarna kun je aan tafel met een heerlijke pan stoofvlees met ontbijtkoek. Natuurlijk eet je daar (Vlaamse) friet, mayonaise en appelmoes bij.

Vlees snijden
Snijd 600 g runderriblappen (op kamertemperatuur) in blokjes van ca. 2 cm. Bestrooi met peper en zout. Snipper 2 uien. Verhit 50 g roomboter in een braadpan en bak de ui 5 min. op laag vuur.

Zoervleis stoven
Voeg het vlees toe en bak het op middelhoog vuur in ca. 5 min. bruin. Voeg 4 laurierblaadjes, 4 jeneverbessen, 3 kruidnagels, 200 ml wittewijnazijn en 200 ml water toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur.

Stoofvlees met ontbijtkoek maken
Snijd ondertussen 6 plakken ontbijtkoek in blokjes. Schep samen met 4 el appelstroop en 2 el donkere basterdsuiker door het vlees en stoof nog 1½ uur. Breng het zoervleis op smaak met peper.

TIP Traditioneel wordt zoervleis gegeten met friet, mayonaise en appelmoes.