Kalkoen gevuld met paddenstoelen

Receptvideo

- 03:47 min.

Ben je op zoek naar een spectaculair en feestelijk hoofdgerecht deze kerst? Ga dan aan de slag met het klassieke recept van gevulde kalkoen met paddenstoelen. In de handige receptvideo zie je hoe je dit recept op tafel zet.

Gevulde kalkoen met paddenstoelen maken:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd 200 gram paddenstoelen-seizoensmelange fijn en hak 60 gram walnoten grof. Snijd 2 sneetjes witbrood in stukjes. Snijd 4 gepelde tenen  knoflook fijn en meng met de paddenstoelen, walnoten, het brood, 1 theelepel gedroogde tijm en 2 eetlepels olijfolie.

Kalkoen vullen

Verwijder het elastiek van een kalkoen van ongeveer tweeënhalve kilo. Vul de holte van de kalkoen met het mengsel. Smelt 50 gram boter in een steelpan. Laat van het vuur af 5 minuten afkoelen. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Bestrijk de kalkoen met een bakkwast met het botermengsel, bestrooi met peper en bedek de borst met 150 gram gerookte ontbijtspek.

Kalkoen braden in de oven
Leg de kalkoen met de borst naar boven in een braadslee. Leg 6 ongepelde tenen knoflook eromheen. Zet de kalkoen in het midden van de oven. Bedruip elke 20 minuten met een lepel van het bakvet. Braad de kalkoen in ongeveer 135 minuten. Controleer na anderhalf uur regelmatig op gaarheid. Steek een kern- of vleesthermometer in de borst van de kalkoen. Bij 70 graden is de kalkoen gaar. Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden.

Zo maak je kalkoen gevuld met paddenstoelen. Eet smakelijk!