Steak frites en snelle bearnaise

Receptvideo

- 05:05 min.

Avondje Frans koken op het programma? Probeer dan eens dit recept voor steak frites met een snelle bearnaisesaus.

Steak frites en snelle bearnaise maken:
Schil 1 kilo frietaardappelen of kruimige aardappelen en snijd in plakken van 1 centimeter dik. Snijd de plakken in staafjes van 1 centimeter breed. Doe de aardappelen in een pan met heet water. Zet op de kleinste pit en laat 30 minuten garen. Zorg ervoor dat het water niet aan de kook komt. Giet af, spreid uit over een schone theedoek en laat in 45 minuten helemaal afkoelen. Verwarm het frituurvet in de frituurpan tot 140 graden. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Bak de frites in delen in 8 minuten Ze zijn klaar als ze net beginnen te kleuren. Schep uit het vet op keukenpapier. Laat in 45 minuten helemaal afkoelen. Verwarm het frituurvet in de frituurpan tot 180 graden. Controleer eventueel weer de temperatuur met een keukenthermometer.

Salade
Haal ondertussen de blaadjes van een krop sla los. Was en droog ze en doe in een schaal. Klop een vinaigrette van 1 eetlepel wittewijnazijn, 3 eetlepels extra vierge olijfolie, 2 theelepels dijonmosterd en 2 theelepels honing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over de sla.

Entrecote bakken

Verhit 25 gram boter in een grote koekenpan. Bestrooi 400 gram entrecotes met peper en zout. Leg als de boter begint te verkleuren het vlees in de pan. Bak de entrecotes in 5 minuten medium op hoog vuur. Keer halverwege. Draai het vuur laag; neem het vlees uit de pan en laat op een bord rusten onder een deksel of aluminiumfolie.

Snelle bearnaise
Voeg 1 eetlepel wittewijnazijn toe aan het achtergebleven bakvet en laat een paar seconden verdampen. Voeg 125 gram crème fraîche, 3 theelepels gedroogde dragon en 2 theelepels dijonmosterd toe. Verwarm 2 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Frites bakken
Bak de frites in de frituurpan in delen in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig. Schep op een bord met keukenpapier. Bestrooi met zout en schep om. Verdeel de frites en het vlees over 4 borden. Serveer de salade en bearnaise apart erbij. Zo maak je steak frites en snelle bearnaise.