Polenta maken

Instructievideo

- 02:22 min.

In deze instructievideo laten we je zien hoe je polenta kunt bereiden. Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van maïsgriesmeel. Je kunt het zacht als aardappelpuree of stevig eten.

Polenta maken:
Stevige polenta kun je grillen en bakken. Reken voor 4 personen ongeveer 170 gram. Breng voor zachte polenta 800 ml vloeistof aan de kook. Dit kan water, kippen- of groentebouillon, melk, of een combinatie zijn. Voeg, als het vocht kookt, al roerend 170 gram polenta toe. Laat 3 min. zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Neem de pan van het vuur en roer er een klont boter door.

Koken
Breng voor stevige polenta 700 ml vloeistof aan de kook. Voeg, als het vocht kookt, al roerend de polenta toe. Laat 3 min. zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Neem de pan van het vuur en roer er een klont boter door. Je kunt in plaats van boter ook 100 gram geraspte Parmezaanse kaas of verkruimelde Gorgonzola, een paar eetlepels mascarpone, fijngesneden verse kruiden zoals rozemarijn, salie of tijm gebruiken. Een combinatie van kaas en kruiden is ook lekker.

Grillen
Je kunt polenta ook grillen. Schep dan de polenta in een passende, met vershoudfolie beklede, braadslee. Laat het in ongeveer 30 minuten opstijven. Neem de polenta voorzichtig uit de braadslee en snijd het in 4 rechthoeken en vervolgens in 8 driehoeken. Bestrijk de driehoeken aan beide kanten dun met olijfolie. Verhit ondertussen een grillpan en gril de stukken polenta 5 min. Keer ze halverwege.

Bakken
Polenta kun je ook ook bakken. Strooi een paar eetlepels polenta op een bord. Snijd de polenta in langwerpige blokjes van ongeveer 2 bij 6 centimeter en wentel ze erdoor. Verhit een laag olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes in 4 minuten. op hoog vuur goudbruin en knapperig. Keer de blokjes halverwege. Laat de polenta uitlekken op keukenpapier. Zo maak je polenta.