Polenta lasagne bolognese
Polenta lasagne bolognese

Polenta lasagne bolognese

Heel bijzonder: de lasagnebladen maak je van polenta.

45 min. bereiden
30 min. oventijd
44waarderingen

Ingrediënten

4 personen

700 ml

kraanwater

150 g

polenta maisgries

2

rode uien

3 tenen

knoflook

250 g

winterpeen

½ struik

bleekselderij

3 el

traditionele olijfolie

100 g

magere gerookte spekreepjes

300 g

rundergehakt

125 ml

rode wijn

400 g

tomatenblokjes

400 g

wilde spinazie

300 g

geraspte belegen 30+ kaas

Dit heb je nodig

  • bakplaat

  • bakpapier

  • deegroller

  • wok

  • cakevorm

Heel bijzonder: de lasagnebladen maak je van polenta.

Aan de slag

1

Breng het water aan de kook en voeg al roerend de polenta toe. Laat 5 min. al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en giet de polenta op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de polenta over het bakpapier en leg er nog een vel bakpapier op. Rol de polenta met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 3 mm dik. Laat afkoelen zodat de polenta kan opstijven.

2

Snipper ondertussen de uien. Snijd de knoflook fijn. Schil de winterpeen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Snijd de bleekselderij en in dunne boogjes. Verhit 2 el olie in een hapjespan en bak de ui en ⅔ van de knoflook 1 min. op hoog vuur. Voeg de peen, bleekselderij en spek toe en bak 5 min. Voeg het gehakt toe en bak in 4 min. rul. Doe de rode wijn en tomatenblokjes erbij en schep om. Laat de bolognesesaus met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur stoven. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.

3

Verhit ondertussen de rest van de olie in een wok en roerbak de spinazie en de rest van de knoflook 3 min. op hoog vuur. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Doe in een vergiet en laat uitlekken. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

4

Verwijder voorzichtig het bovenste vel bakpapier en snijd de polenta in rechthoekige plakken ter grootte van de cakevorm. Verdeel 3 el bolognesesaus over de bodem van de cakevorm en leg er ⅓ van de plakken polenta op. Schep daarop de helft van de saus, de helft van de spinazie en ⅓ van de kaas. Dek af met ⅓ van de plakken polenta. Schep hierop de rest van de saus, spinazie en ⅓ van de kaas. Dek af met de rest van de polenta en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de lasagne ca. 30 min. in het midden van de oven en serveer.

tip

Polenta maken

Instructievideo - 02:22 min.

Brunoise snijden

Instructievideo - 00:38 min.