Hoe maak je indruk met wijn?

Wijnvideo

- 02:09 min.

Weet je niet zoveel van wijn, maar wil je toch indruk maken? Met een beetje bluf, een dosis zelfverzekerdheid en de juiste opmerkingen over wijn kom je over als een echte wijnpro!

De neus
Wees slim en begin met een opmerking over de neus van de wijn. Hiervoor ga je ruiken aan de wijn. Ruik je niet zoveel? Zeg dan bijvoorbeeld: ‘wat een mooie ingetogen neus heeft deze wijn.’

In evenwicht
Een wijn kan ook een mooie balans hebben. Als een wijn goed in evenwicht is proef je zowel frisse als rijpe smaken waarvan er niet één overheersend is. Bij fris kun je denken aan citrusfruit en bij rijp aan mango of banaan.

Altijd goed: ‘finesse’
Finesse is ook zo’n mooi woord. Het geeft de ‘fijnheid’ van de wijn aan. Een wijn kan dus veel of weinig finesse hebben. Tip: kijk op het etiket. Een alcoholpercentage van 14 procent of meer? Dan overheerst de alcohol en heeft een wijn dus minder finesse.

Karakter
Het karakter is de persoonlijkheid van de wijn. Zo heb je wijnen met een vriendelijk karakter. Dat zijn makkelijke wijnen die zacht aanvoelen in je mond. Of bijvoorbeeld een stoer karakter voor wijnen die krachtig en vol smaken. Dit geldt voor wit, rood en rosé!

De afdronk
Als laatste kun je iets zeggen over de afdronk van de wijn. Dat is de nasmaak. Die kan bijvoorbeeld lang zijn, maar ook kort, heftig of onprettig. Zo heb je voor jezelf een compleet beeld van een wijn en maak je nog indruk ook!