Hoe ontkurk je wijn?

Wijnvideo

- 02:00 min.

In deze video laat Allerhande je zien hoe je snel en makkelijk een fles wijn kunt ontkurken. Je hebt allemaal verschillende soorten kurkentrekkers. Onze favoriet is een kelnersmes. Snel, simpel en meestal niet al te duur.

Schroef, mes en hefboom
Het kelnersmes bestaat uit een schroef, een klein scherp mesje om de folie van de flessenhals mee door te snijden en een hefboom zodat je de kurk er gemakkelijk uit kunt krijgen. De hefboom bestaat uit twee delen. Een boven- en een onderdeel. 

Draai niet te ver door
Snijd met het mesje de folie open onder de dikke richel van de flessenhals. Maak aan de voorkant een inkeping. Draai de fles en maak nog een inkeping. Maak ook een inkeping aan de zijkant omhoog, zodat je de bovenkant van de folie er gemakkelijk af kunt halen. Plaats de schroef in het midden van de kurk en maak een aantal slagen. Maar – en dit is een belangrijke tip – let op dat er altijd één boogje van de schroef boven de kurk zichtbaar blijft. Zo zorg je ervoor dat de schroef de kurk niet doorboort en dat er geen restjes kurk in je wijn komen.

Gebruik beide delen van hefboom
Zet het bovenste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat omhoog zodat de kurk een beetje omhoog komt. Zet nu het onderste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat van de kurkentrekker weer omhoog. De kurk is nu bijna uit de fles. Nu kun je het laatste deel van de kurk makkelijk met je hand uit de fles trekken. En zoals je ziet, heeft de schroef de kurk niet doorboord.