Hoe proef je wijn?

Wijnvideo

- 02:21 min.

Wat is dé manier om wijn te proeven? Met deze drie stappen proef je als een pro.

Stap 1: kijken

Het klinkt misschien raar om naar de wijn te kijken als je het over wijn proeven hebt, maar de kleur kan iets zeggen over het druiven ras dat voor de wijn gebruikt is of over de leeftijd van de wijn. Zo is een bordeaux donkerder en daardoor een zwaardere wijn dan een lichtere beaujolais die fruitiger van smaak is. Deze vergelijking gaat niet altijd op. Door zelf veel te proeven ontdek je de verschillen.

Stap 2: ruiken
Het liefst doe je even je ogen dicht. Probeer te bedenken wat je ruikt. Is het fruit of kruiden? Of ruik je misschien noten of gras? Wees niet bang om te zeggen wat je ruikt, want echt foute antwoorden bestaan niet. Als je niet zoveel ruikt kun je de wijn zachtjes heen en weer bewegen over de boden van je glas. Dit heet walsen. Het zorgt ervoor dat er meer zuurstof bij je wijn komt en dat levert meer geur en smaak.

Stap 3: proeven en slurpen
Het leukste onderdeel: wijn proeven! Neem een slokje wijn en laat het helemaal rond gaan in je mond. Slurp wat lucht naar binnen, ook al is dat niet zo ‘ladylike’. Hierdoor ruik en proef je alles beter. Of je wijn vettig is, of juist fris bijvoorbeeld. Nu weet je hoe je wijn moet proeven.