Gepekelde en gevlinderde kip

BBQ

- 02:59 min.

Benten, barbecueër pur sang, laat zien hoe je het lekkerste kippetje op de barbecue bereidt. Hoe krijg je het vlees lekker mals én gaar? Pekelen en vlinderen is het antwoord!

Pekel maken
Laat 1 liter water met 225 gram zout en 100 gram suiker koken in een grote pan totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg een in plakjes gesneden citroen, 4 laurierblaadjes en 1 eetlepel peperkorrels toe. Doe er daarna nog eens 3 liter koud water bij zodat de pekel de juiste sterkte krijgt en tegelijkertijd al een stukje afkoelt.

Vlees pekelen
Als de pekel is afgekoeld, is het tijd om de kip toe te voegen. Een kip van ongeveer anderhalve kilo moet ongeveer 8 uur in de pekel. Hoe kleiner het stuk vlees hoe korter de pekeltijd. Maak je bijvoorbeeld karbonades, dan kan het veel korter.

Kip vlinderen
Leg de kip op z’n borst en knip de ruggengraat eruit met een stevige (wild)schaar. Dit stukje kip gebruik je niet, maar je kunt het invriezen en gebruiken voor een bouillon. Duw de kip goed plat en steek de spiesen kruislings in de kip, zo blijft hij mooi in vorm straks op de barbecue.

Kip grillen
Leg de kip op de barbecue en gril ongeveer 30 minuten (dit kan per BBQ verschillen). Keer vaak, zodat alle kanten goed roosteren. Het kan zijn dat het vuur weer oplaait, dan kan de kip zwart worden. Leg de kip in dat geval op een stuk aluminiumfolie waarvan je de randjes een beetje omhoog vouwt. Dan druipt het vet niet op de houtskool en gaart de kip lekker verder. Kijk om te checken of je kip goed gaar is bij een dijbeen of dat het geval is. Laat de kip 10 minuten rusten, dan wordt de kip nog net wat malser.

Kijk voor de BBQ uit deze video en meer barbecues op bol.com.