Varkensfilet rollade met pruimen en spek

Receptvideo

- 02:41 min.

Ingepakt in spek en gevuld met fruit en noten. Eén grote kerstverrassing, dat is deze varkensfiletrollade.

Vlees snijden
Laat een varkensfiletrollade in ongeveer 1 uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil een halve appel, snijd 'm in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Verwijder het elastiek van de rollade. Snijd de rollade in de lengte vanaf de bovenkant in tot iets voorbij het midden van het vlees. Snijd vanaf deze insnede 4 centimeter naar links en 4 centimeter naar rechts. Leg 100 gram katenspek in 2 rijen en dakpansgewijs op een snijplank.

Rollade vullen
Leg de rollade erop en klap het vlees open. Verdeel 6 gewelde pruimen zonder pit, de stukjes appel en 30 gram gezouten cashewnoten over het vlees en rol met het spek er omheen weer zo strak mogelijk op. Bind de rollade op met keukentouw of span de extra elastiekjes uit de verpakking er omheen. Knoop het keukentouw aan een zijde om de rollade en maak vervolgens om ongeveer elke anderhalve centimeter een nieuwe lus. Gebruik je elastiekjes? Span die dan in de lengte en in de breedte om de rollade.

In de oven
Verhit 25 gram boter in een koekenpan. Bak het vlees in 4 minuten rondom bruin en leg in de ovenschaal. Steek een vleesthermometer in de rollade maar zorg dat hij de vulling niet raakt. Stap 10 Bak het vlees in het midden van de oven tot het de kerntemperatuur heeft bereikt van 68 graden Dit duurt ongeveer 50 minuten. Neem het vlees uit de oven en laat 10 minuten afgedekt met aluminiumfolie rusten. Snijd de rollade in plakken.

Bereidingstip: Je kunt de rollade al 1 dag van te voren vullen en opbinden. Wil je het vlees ook 1 dag van tevoren al aanbraden? Laat het dan na het opbinden eerst 1 uur op kamertemperatuur komen. Bewaar afgedekt in de koelkast.