Ham-kaassoufflés

Receptvideo

- 03:03 min.

Lekker en leuk om te maken, verse ham-kaassoufflés. Zorg dat je oven goed warm is en je snel het beslag mixt, dan lukken ze altijd!

Boter, bloem en melk
Verwarm de oven voor op 225 graden en zet de bakplaat in het midden van de oven. Vet 4 ramequins in met wat boter en bestrooi de binnenkant met 30 gram paneermeel. Zorg dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn. Smelt de 50 gram boter op laag vuur zonder dat hij kleurt en voeg 50 gram bloem toe. Laat 3 minuten op laag vuur garen. Voeg al roerend 300 milliliter melk toe. En breng al roerend aan de kook.

Voeg ham en kaas toe
Laat op laag vuur 3 minuten zacht koken zodat de saus dikker wordt. Haal van het vuur. Snijd 200 gram ham en 25 gram bieslook fijn. Roer dit samen met 100 gram geraspte oude kaas en 1 eetlepel mosterd door de saus. Laat het geheel afkoelen en roer regelmatig.

Voeg de eieren erbij
Splits 4 eieren. Maak een kom vetvrij: wrijf hem in met een doorgesneden citroen of was de kom af met heet water en afwasmiddel en droog de kom af. Het is belangrijk dat de kom goed vetvrij is, anders worden de eieren niet stijf. Klop de eiwitten in de kom stijf met een mixer. Roer de eidooiers door het ham-kaasmengsel. Spatel vervolgens het eiwit er snel door. Verdeel het mengsel over de ramequins.

In de oven
Zet ze circa 20 minuten op de bakplaat in de oven. Verlaag de temperatuur direct nadat je ze erin hebt gezet naar 200 graden. Open de ovendeur niet tijdens de baktijd. Haal de soufflés uit de oven. Ze zakken dan iets in. Serveer de soufflés daarom zodra ze uit de oven komen. Eet smakelijk.