Allerhandigst bloempotschaal als pizzaplaat

Allerhandigst

- 00:23 min.

Barbecue + bloempotschaal = pizzaplaat. Zo maak je heel handig op de BBQ je eigen pizza.

BIJGERECHT – 4 PERS. – 45 MIN. + 1 UUR EN 30 MIN. WACHTTIJD

INGREDIËNTEN
330 ml Duvel bier (flesje)
7 g droge gist (zakje, Dr. Oetker)
550 g bloem
7 g zout
100 g griesmeel (pak 500 g)
3 bollen mozzarella (à 125 g)
200 g Parmezaanse kaas
1 blik pizzasaus (425 ml, Mutti)
1 bakje vers basilicum (15 g)
barbecue met deksel
1 terracotta bloempotschotel Ø 26 cm
1 gladde bodem van een springvorm

Pizzadeeg maken
Verwarm het bier in een steelpan tot handwarm en voeg de gist toe. Doe de bloem en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk het bier erin en kneed met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Kneed nog 2 min. met de hand verder. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Doe terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.

Terracotta op de barbecue
Steek de barbecue aan en verspreid de kolen als ze roodgloeiend zijn gelijkmatig. Leg de terracotta schotel ondersteboven op het rooster in het midden van de barbecue en sluit de barbecue met de deksel.

Deeg laten rijzen
Verdeel het deeg in 8 stukken. Strooi wat griesmeel over het werkblad en vorm van het deeg 8 bolletjes. Rol ze door het griesmeel en leg ze op een bakplaat. Laat afgedekt met vershoudfolie nog 15 min. rijzen. Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes en rasp de Parmezaanse kaas.

Pizzabodem rollen en beleggen
Rol 1 bol deeg uit tot een doorsnede van 22 cm en een dikte van ca. 2 mm. Strooi wat griesmeel op de omgekeerde springvormbodem. Leg de pizzabodem erop. Bedek met 2 el pizzasaus, maar laat 1 cm van de rand vrij. Bestrooi met 25 g Parmezaanse kaas en leg er ca. 4 plakjes mozzarella op.

Bak de pizza op de barbecue
Laat de pizza voorzichtig van de springvormbodem op de terracotta schotel glijden. Bak de pizza in 5-6 min. gaar. Bestrooi met basilicum. Maak zo nog 7 pizza’s.