Ovenschotel met vegagehakt

Receptvideo

- 00:43 min.

Ovenschotel is altijd een goed idee, toch? Maak eens een vegetarische versie met vegagehakt. Je kan ‘m zelfs een dag van tevoren bereiden zodat je de ovenschotel later alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Voor 4 personen:

Aardappelpuree maken
Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Schil 1,2 kg aardappelen en snijd ze in stukken van 2 cm. Kook in 15 min. gaar. Giet af en vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen met wat kookvocht en 30 g boter met de pureestamper tot puree. Breng eventueel  op smaak met zout.

Gehakt en groenten maken
Snijd ondertussen 3 rode uien in halve ringen. Verhit 2 el (olijf)olie in een hapjespan en fruit de ui 5 min. op laag vuur. Voeg 350 vega fijngehakt en 1 el Hollandse kruiden voor groenten toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Kook ondertussen 600 g sperziebonen 6 min. in water met eventueel zout. Giet af en laat uitlekken. Meng de sperziebonen door het gehakt en neem de pan van het vuur.

Ovenschotel maken
Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel de puree erover. Maak er met  de tanden van een vork een ruitjespatroon in. Bak ca.  20 min. in het midden van oven. Je kunt de puree 2 dagen van tevoren maken,  dan staat je gerecht nog sneller in de oven.  Bewaar afgedekt in de koelkast.