Kerstboom van sushi

Leuk & snel

- 00:20 min.

De ultieme kerstsnack: zelfgemaakte sushi met komkommer, zalm en avocado geserveerd als kerstboom.

SNACK – 40 STUKS – 60 MIN. + 1 UUR WACHTEN

INGREDIËNTEN
250 g Saitaku sushirijst
75 ml Saitaku rijstazijn
1 el witte sesamzaadjes
1 komkommer
300 g biologische zalm
1 grote eetrijpe avocado
5 norivellen
50 g wilde-zalmeitjes in pot
2 el sushigember in pot
3 el Japanse sojasaus
1 tl wasabipaste
1 ster uitstekertje (2 cm doorsnee)
sushimatje

Kerstboom van zelfgemaakte sushi
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe in een ruime schaal en roer de azijn erdoor. Laat afkoelen. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en laat afkoelen op een bord.

Sushi met komkommer, zalm en avocado
Snijd de komkommer doormidden en snijd er een plak van 1 cm dik af. Steek hier met het stekertje een ster uit. Dit wordt de piek van de boom. Schil de rest van de komkommer met een dunschiller en snijd hem in de lengte in vieren. Verwijder de zaadjes en snijd de kwarten in de lengte in drieën. Halveer deze stukken vervolgens. Snijd de zalm in repen. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd in repen.

Zelf sushi rollen voor de kerstboom
Verdeel de rijst in 5 porties. Verdeel elke portie in een gelijkmatige laag over 1 norivel. Laat aan de bovenkant 2-3 cm vrij. Verdeel de zalm, avocado en komkommer in 5 porties. Leg in het midden van elk norivel een baan zalm, avocado, komkommer en bestrooi met wat sesamzaad. Rol elke sushirol strak op met behulp van het sushimatje. Gebruik eventueel wat water om de rol dicht te plakken. Snijd van de zijkanten van de rollen 1-2 cm. Dit wordt niet gebruikt. Snijd elke rol in 8 gelijke stukjes.

Sushikerstboom met zalmeitjes als kerstballen
Stapel de sushi op tot een kerstboom. Begin met 14 stukjes en bouw verder met 8, daarna 7, dan 5, 3, 2 en eindig met 1 stukje. Zet daar de ster boven op. Versier met de zalmeitjes. Serveer met de sojasaus, de wasabi en de gember.

TIP Geen tijd om de sushi te rollen? Deze boom maak je zo met kant-en-klare sushi.

Let op: Verwerk rauwe vis zo vers mogelijk en houd hem gekoeld tot gebruik.