Gegrilde rodekool met quinoasalade

Receptvideo

- 00:45 min.

Rodekool kun je koken, maar je kunt de plakken ook roosteren in de oven. Zo ziet de rodekool er spectaculair uit en krijgt de kool nóg meer smaak. In dit gezonde gerecht met gekookte quinoa, bosuitjes en een tahindressing komt de smaak van de geroosterde rodekool goed tot zijn recht.

Rodekool roosteren
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd ca. 1 cm van de onderkant van 1 rodekool, zo maak je hem stabiel om te snijden. Snijd de kool van boven naar beneden in 4 plakken van 1,5 cm dik (ongeveer 250 g per stuk). Snijd de overgebleven kool (de zijkanten) in fijne, korte reepjes en houd apart. Leg de koolplakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer ze met 1 el olijfolie en bestrooi met peper en eventueel zout. Rooster in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar, tot ze mooi bruin beginnen te worden.

Quinoasalade
Bereid 300 g quinoa plus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd 4 bosuitjes in zo dun mogelijke ringetjes, ook het groen. Houd het groen apart. Rasp de gele schil van 2 citroenen (schoongeboend) en pers de vruchten uit. Meng de helft van het sap met de helft van het rasp, 1 el sesamolie en 2 el sojasaus minder zout** tot dressing. Meng de rest van het rasp en sap met 3 el tahin en 1 el water en voeg naar smaak peper en zout toe. Meng de fijngesneden rodekool en het witte deel van de bosui door het gare quinoamengsel. Roer de sojadressing erdoor. Verdeel de quinoa over de borden. Leg hierop de gegrilde rodekool. Verdeel de tahindressing erover en bestrooi het geheel met het achtergehouden groene deel van de bosui.

**De sojasaus is een 'weekkeuze’ en past niet in de Schijf van Vijf. Wil je eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan kun je per week maximaal 3 keer iets groters (de ‘weekkeuze’) buiten de Schijf kiezen.