Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling

Receptvideo

- 00:54 min.

Van deze klassieke kalkoen uit de oven eet je met maar liefst 6 personen. Een hit tijdens de feestdagen in Amerika, maar steeds vaker zien we ‘m ook op de Hollandse eettafel. Focus ook op de vulling van pecannoten en appel, want die maakt deze kerst-kalkoen extra feestelijk.  

Vulling maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Was 1 dunne prei en snijd het witte en lichtgroene deel fijn. Hak 60 g gezouten pecannoten grof. Haal de blaadjes van 1 takje versie salie en snijd fijn. Snijd 1 zoete stevige appel (bijv. Jazz) met schil in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise).

Kalkoen vullen
Verwijder het vel van 2 scharrelbraadworsten. Meng de prei, noten, salie, appel en het worstvlees met 25 g panko (Japans paneermeel, zak 150 g) en 100 g biologische spekreepjes. Vul 1 hele kalkoen (ca. 2.5 kilo) hiermee. Verwijder het elastiek van de kalkoen.

Kalkoen bereiden
Smelt 50 g ongezouten roomboter in een steelpan. Bestrijk de kalkoen met het bakkwastje rondom met de boter en bestrooi met peper en zout. Leg in een grote ovenschaal (25 x 35 cm) of braadslee, dek af met aluminiumfolie en bak ca. 1.5 uur in het midden van de oven.

Kalkoen uit de oven
Verwijder de folie en bak de kalkoen onafgedekt nog 30 min. zodat hij mooi bruin wordt. Controleer de gaarheid eventueel met een kernthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van een dij. Als de kerntemperatuur 75 °C is, is de kalkoen gaar. Haal de kalkoen uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat nog 15-20 min. rusten voor het aansnijden.