Praliné-meringue met salted caramel

Receptvideo

- 00:59 min.

Pavlova in twee kleuren! Met chocolade, hazelnoten en gezouten karamel. Zo zie je maar weer: gezouten karamel leent zich voor bijna ieder toetje. Dit spektakel is perfect voor een feestelijke gelegenheid, zoals kerst. Maar we kijken er niet van op als je ‘m zomaar maakt. Hij ziet eruit om op te eten, en dat is-ie gelukkig ook! 

INGREDIËNTEN
95 g ongebrande hazelnoten
250 g pure chocolade
6 eieren
½ tl zout
400 g witte basterdsuiker
2 el Madagascar vanille-extract  (flesje 60 ml, Nielsen-Massey)
300 ml slagroom
1 tl zeezout
30 g poedersuiker

KEUKENSPULLEN
bakpapier 
2 bakplaten

Hazelnoten roosteren
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 5 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak fijn.

Chocolade smelten
Hak 200 g chocolade grof, doe in een vuurvaste kom en laat boven een pan met kokend water smelten (au bain-marie).Zorg dat de kom het water niet raakt. Neem de kom uit de pan, meng er 45 g gehakte hazelnoten door en zet weg tot gebruik.

Pavlova maken
Verwarm de oven voor op 100 °C. Teken op 2 vellen bakpapier een cirkel van Ø 20 cm. Splits de eieren (de eidooiers gebruik je niet). Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom, voeg de ½ tl zout toe en klop met een mixer met schone gardes op de hoogste stand in 4 min. stijf. Blijf nog 6 min. kloppen en voeg beetje bij beetje 300 g basterd­suiker en vervolgens het vanille-extract toe. Meng het chocolade-hazelnootmengsel er met een spatel voorzichtig door, tot een marmereffect ontstaat. Spreid dit uit over de 2 cirkels op de 2 bakplaten en zet ze onder elkaar in de oven. Bak de meringues  in 3 uur knapperig en gaar. Wissel de bakplaten halverwege. Laat in 2½ uur afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier.

Gezouten karamel maken
Smelt de rest van de basterdsuiker in een pan op laag vuur tot het karamelliseert. Roer niet in de pan en blijf de karamel in de gaten houden of hij niet te donker wordt. Verwarm 50 ml slagroom in een tweede pan. Roer met een houten lepel de warme slagroom en het zeezout door de karamel. Pas op voor hete spetters. Laat de karamelsaus 30 min. afkoelen.

Pavlova serveren
Klop de rest van de slagroom met de poedersuiker stijf. Bestrijk 1 meringue met de helft van de geklopte slagroom, schenk er een derde van de karamelsaus over, leg hier de tweede meringue op. Verdeel de rest van de geklopte slagroom erover, bestrooi met de achtergehouden hazelnoten. Schaaf de rest van de chocolade met een dunschiller in krullen over de praliné-meringue. Schenk aan tafel de rest van de karamelsaus erover.

TIP
Heb je geen 2 bakplaten? Bekleed dan een rooster met bakpapier.  De praliné-meringue kan 1 dag van tevoren worden gemaakt. Bewaar in vershoudfolie op een droge, koele plek. Maak op de dag zelf af met de room en karamelsaus.