Stamppot rauwe andijvie

Leuk & snel

- 00:22 min.

Andijviestamppot maken is iets wat iedereen op zijn eigen manier doet. Dat is ook niet gek, want dit gerecht bestaat al jaren en is typisch Nederlands. De een spatelt wat boter en melk door de andijviestamppot, de ander gaat voor mascarpone. De een serveert ‘m met een gehaktbal in jus, de ander gaat voor een (vegetarische) rookworst. Of misschien wel een kipschnitzel. Wat jij ook doet, je hebt allereerst een basisrecept (met maar 4 ingrediënten!) nodig. En dat delen we.

INGREDIËNTEN
1¼ kg kruimige aardappel
250 g gerookte spekreepjes
500 g fijngesneden andijvie
½ tl gemalen nootmuskaat

Keukenspullen
keukenpapier
pureestamper

Andijviestamppot maken
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Verhit ondertussen een pan zonder olie of boter en bak de spekjes op middelhoog vuur in ca. 7 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het spekvet.

Stamp de aardappelen met een pureestamper tot een gladde puree. Voeg het spekvet en eventueel kookvocht toe. Schep er de andijvie door. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de stamp over borden. Verdeel er de spekjes over.