Appelflappen

Receptvideo

- 00:32 min.

Appelflappen maken? Met deze video leer je stap voor stap hoe dat moet. Ben je jarig of zoek je nog gebak om je gasten tijdens bijvoorbeeld Kerstmis mee te verwelkomen? De appelflap is de Hollandse lekkernij bij uitstek waar je iedereen blij mee maakt. Hadden we al gezegd dat ze extra lekker worden als je ze met rozijnen vult? Appelflappen bakken is helemaal niet moeilijk, kijk zelf maar!

INGREDIËNTEN
10 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
2 goudrenetten (appels) (totaal ca. 400 g)
100 g rozijnen
1 tl gemalen kaneel
6 el fijne kristalsuiker
1 middelgroot ei

Keukenspullen
bakpapier
2 bakplaten

Voorbereidingen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel het bladerdeeg over twee met bakpapier beklede bakplaten en verwijder de plastic velletjes. Laat in 5 min half ontdooien. 

Appelflappen maken: de vulling
Schil en snijd ondertussen de appels in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm (brunoise). Meng de appel met de rozijnen, kaneel, helft van de suiker in een kom. Verdeel de vulling over de ene helft van de plakjes (ca. 3 el per plakje), maar houd alle randen vrij. 

Appelflappen maken: vouwen
Vouw het bladerdeeg diagonaal over vulling dicht en druk met de tanden van een vork de randen stevig aan. Klop het ei los. Bestrijk de flappen met het ei met een bakkwast en bestrooi met de rest van de suiker. Bak in ca. 20-25 min. net onder en boven het midden van de oven goudbruin en gaar. Wissel de bakplaten halverwege. 

VARIATIETIP
Voor extra crunchy appelflappen, vervang de rozijnen door dezelfde hoeveelheid gehakte walnoten. Of voeg voor een extra feestelijke versie 150 g amandelspijs toe bij het maken van de vulling en meng goed.