Noedelsoep

Receptvideo

- 02:23 min.

De vegetarische versie van ramen, Japanse noedelsoep, wordt oorspronkelijk gemaakt op basis van dashi en gedroogde shiitake. Wij hebben een nèt andere versie gemaakt, die we daarom liever noedelsoep noemen in plaats van ramen. Een kom ramen bestaat traditioneel uit verschillende, even belangrijke componenten: de tare (spreek uit als ‘tah-reh’) als smaakmaker van de bouillon, de bouillon zelf, noedels, toppings en eventueel een gearomatiseerde olie. Ieder component kan enorm verschillen, afhankelijk van de streek en de voorkeuren van de kok. Ramennoedels worden over het algemeen gemaakt op basis van witte bloem en water. In Japan maken veel restaurants ze zelf, met de hand. Iedere soort ramen heeft daar een ander type ramennoedel, zoals elke pastasaus in Italië ook een eigen type pasta heeft. De noedels zijn wavy, of juist plat en wat dikker. 

INGREDIËNTEN
1 prei 
200 g winterpeen 
300 g shiitake 
5 tenen knoflook 
3 el arachideolie 
1 el zwartepeperkorrels 
½ tl zout 
3 el sojasaus 
2 el mirin (Japanse rijstwijn, Saitaku) 
20 g gember 
2 el sesamzaad 
1 bosje salade-ui (6 stuks) 
2 el misopasta 
250 ml ongezoete sojamelk 
4 eieren 
180 g organic ramen noedels (pakje 270 g, Hakubaku) 
1 blikje bamboescheuten (227 g) 
100 g taugé 
1 norivel

Keukenspullen
vijzel 
zeef

Noedelsoep-ingrediënten voorbereiden
Was de prei en houd deze met een tang direct op een middelhoge vlam van je gasfornuis. Rooster ca. 5 min. totdat de schil wat zwartgeblakerd is. Keer regelmatig en snijd in stukken. Schil de winterpeen en snijd in gelijke stukken. Snijd 100 g shiitake in plakken. Plet de tenen knoflook.

Noedelsoep-bouillon maken
Verhit 1 el olie in een soeppan en fruit de prei, knoflook en winterpeen ca. 5 min. Op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de gesneden shiitake, peperkorrels en het zout toe. Voeg 1 liter water, 1 el sojasaus en de mirin toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur op laag vuur koken. Zeef de bouillon en laat goed uitlekken (je houdt ca. 850 ml bouillon over).

Smaakmakers toevoegen aan de noedelsoep-bouillon
Snijd de gember fijn en stamp de sesamzaadjes fijn in de vijzel. Snijd de salade-ui in dunne ringetjes. Verhit 1 el olie in een pan en bak de gember en het witte gedeelte van de salade-ui 2 min. Op middelhoog vuur. Voeg de misopasta, geplette sesamzaadjes en de rest van de sojasaus toe en roer goed door. Voeg de sojamelk geleidelijk toe en roer tot de miso is opgelost. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en breng op smaak met peper.

Noedelsoep-ingrediënten bereiden
Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook daarin de eieren 6 min. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en halveer ze in de lengte. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de rest van de shiitake in vieren. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de shiitake 4 min. op hoog vuur. Schep regelmatig om. Laat de bamboescheuten uitlekken en spoel af onder koud stromend water.

Noedelsoep serveren
Verdeel de noedels over 4 wijde kommen.Schenk daar de hete bouillon over. Leg het ei, de bamboescheuten, gebakken shiitake, taugé en het groene van de salade-ui erbij.Knip het norivel in brede rechthoekjes en steek aan de zijkant in de soep.