Shakshuka

Receptvideo

- 01:13 min.

Shakshuka is een ontbijt dat in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten veel gegeten wordt, en iedere streek heeft zijn eigen variatie. Wat groente betreft kan er veel. De basis is tomaat – vers in het seizoen of anders uit blik – maar paprika komt ook veel voor. Shakshuka kan spicy of juist mild, en de specerijen wisselen per gebied. Komijn en paprikapoeder komen veel voor, maar ook piment, venkelzaad en korianderzaad worden gebruikt. In de Libanese versie zit vaak 7 spice (mengsel van piment, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, fenegriekzaad en gemberpoeder).Harissa wordt gebruikt voor pittigheid, maar ook voor extra specerijen. Ui en knoflook zijn niet verplicht, eigenlijk de enige vaste onderdelen zijn tomaten en ei. Eroverheen kan koriander, peterselie of munt, maar ook eventueel wat witte kaas en een scheutje olijfolie.

INGREDIËNTEN
1 ui 
2 tenen knoflook 
2 rode puntpaprika’s 
1 bakje platte peterselie (15 g) 
2 el olijfolie 
1⁄2 el paprikapoeder 
1 el komijnzaad 
2 blikken gepelde tomaten (à 400 g) 
4 eieren 
4 volkorenpita’s (pak 425 g, Souq) 
1 bakje koriander (15 g)

Keukenspullen
koekenpan (of hapjespan) met deksel

Groente snijden
Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn. 

Shakshuka starten
Verwarm de olie in de grote koekenpan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Fruit de ui 5 min. onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, paprika, peterselie, paprikapoeder en het komijnzaad en 2 min. mee. Doe de gepelde tomaten bij het ui- paprikamengsel. Plet ze iets met een lepel tegen de zijkant van de pan. Schep om, breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven op 200 °C.

Eieren in de shakshuka
Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper en zout. Leg het deksel op de pan en laat het mengsel 5-7 min. zacht koken, tot het eiwit net is gestold.

Pita’s in de oven en shakshuka serveren
Verwarm de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd onder- tussen de koriander fijn. Bestrooi de shakshuka met de koriander en serveer het gerecht met de pita’s.

TIP Dit gerecht kun je een dag van tevoren maken tot het toevoegen van de eieren. Laat afkoelen en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Warm de saus dan weer op en breek er daarna pas de eieren boven.