Vegan aardbeientaart

Receptvideo

- 02:25 min.

Vegan taart maken? Lekker! Deze vegan aardbeientaart bakken we ‘blind’ en vullen ‘m met een frisse vegan ‘custard’ en aardbeien. Het ultieme zomergebak in een vegan jasje!

INGREDIËNTEN
275 g plantaardige margarine 
250 g tarwebloem + extra om te bestuiven 
100 g maizena 
50 g amandelmeel 
3 tl Madagascar vanille-extract (flesje 60 ml, Nielsen Massey) 
110 g fijne kristalsuiker 
600 ml vanille sojadrink (pak 1 liter, Alpro) 
500 g verse aardbeien 
1 takje munt (bakje 15 g) 

Keukenspullen
keukenmachine 
quichevorm (Ø 28 cm, ingevet) 
bakpapier 
bakbonen (bijv. gedroogde bruine bonen)

Vegan taartdeeg
Snijd 200 g margarine in stukjes en zet 10 min. in de vriezer. Doe ze samen met de bloem, 25 g maizena, het amandelmeel, 1 tl vanille-extract, 50 g kristalsuiker en een ½ tl zout in de keukenmachine. Mix met korte pulsen tot een fijn, kruimelig deeg. Voeg beetje bij beetje 50 ml koud water toe en mix kort tot het deeg aan elkaar plakt. Neem het deeg uit de machine, kneed met koude handen kort door en vorm er een bal van. Laat het niet te warm worden. Dek af en laat 1 uur rusten in de koelkast.

Vegan taart blind bakken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Kneed het gekoelde deeg kort door. Rol op een met bloem bestoven werkbank uit in een cirkel van ca. Ø 35 cm. Bestrooi met extra bloem als het deeg blijft plakken.Bekleed de quichevorm met het deeg. Er mag ca. een ½ cm over de rand gaan, het deeg krimpt namelijk in de oven. Snijd de rest van het deeg eraf. Prik gaatjes in het deeg, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak 30 min. in het midden van de oven. Door de bodem ‘blind’ te bakken wordt hij al krokant voor je de vloeibare vulling erin doet.  Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak de taart nog 15 min. Laat helemaal afkoelen op een rooster. Snijd eventueel de bovenkanten van de randen bij.

Vegan taartvulling
Maak ondertussen de vulling. Doe 400 ml sojadrink, de rest van het vanilleextract en de rest van de suiker in een steelpan. Verwarm op laag vuur, het mengsel mag nog niet koken. Klop ondertussen de rest van de sojadrink met een garde met de rest van de maizena in een kom tot een glad papje. Voeg toe aan de warme sojadrink. Zet het vuur iets hoger, breng aan de kook en blijf goed roeren tot er een stevige dikke vla ontstaat. Dit duurt ca. 5 min. Doe de vulling in een kom en voeg de rest van de margarine toe. Roer door tot de margarine gesmolten is. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast tot de vulling is afgekoeld. Dit duurt ca. 30 min.

Vegan aarbeientaart
Snijd ondertussen de aardbeien in plakjes en de muntblaadjes grof. Roer de vulling door en verdeel gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel de aardbeien in een cirkel en dakpansgewijs over de vulling. Bestrooi met wat muntblaadjes.