Kiprollade met parmaham en gremolata

Receptvideo

- 03:26 min.

Rollade als kerst hoofdgerecht? Maak deze kiprollade met gremolata (kruidenmengsel) en met een jasje van parmaham. Dat maakt de rollade in de oven knapperig en sappig. Een plaatje op tafel. 

 

Ingrediënten
2 bakjes platte peterselie (à 15 g) 

2 tenen knoflook

1 citroen (schoongeboend)

600 g scharrelkipfilet 

90 g parmaham (pakje, Fresco Italia) 

250 g ricotta

40 g roomboter

 

Keukenspullen

vershoudfolie 

keukentouw

ovenschaal (30 x 20 cm) 

vleesthermometer 

 

Gremolata maken
Snijd de peterselie en tenen knoflook zo fijn mogelijk. Rasp de gele schil van de citroen. Meng de peterselie, knoflook en 11⁄2 tl citroenrasp en breng op smaak met peper.

 

Kiprollade maken

Snijd de kipfilets voorzichtig aan de zijkant in, totdat je ze kunt openklappen zoals een boek. Leg een kipfilet op een snijplank en leg er een stukje vershoudfolie op. Sla met een zwaar voorwerp (zoals een koekenpan) op de kip, totdat deze een dikte heeft van ca. een 1⁄2 cm. Herhaal met de rest van de kipfilets Leg een groot stuk vershoudfolie op het werkblad. Verdeel de plakjes parmaham hier in de breedte over, zodat je een rechthoek krijgt van ca. 30 x 16 cm. Maak hem niet te breed, zodat je straks genoeg folie over hebt om de rollade in te rollen. Leg de platgeslagen kipfilets op de ham op de folie. Laat ze aansluiten, maar probeer ze niet te veel te laten overlappen. Breng de kip op smaak met peper en zout. Verdeel de gremolata en ricotta over de kip. Rol de rollade zo strak mogelijk op met behulp van de vershoudfolie. Draai de zij- kanten van de folie strak aan, zodat de rollade rondom dicht zit. Leg de rollade mini- maal 4 uur, maar liever een nacht (8 uur), in de koelkast om op te stijven.

 

Kiprollade bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder voorzichtig de vershoudfolie. Leg 6 stukjes keukentouw van ca. 20 cm voorzichtig onder de rollade. Begin met een touwtje in het midden en bind de uiteinden vast. Verdeel de rest van de touwtjes over de rest van de rollade. Leg de rollade in de ovenschaal met de open kant naar boven. Verdeel de boter er in kleine vlokjes omheen. Bak de rollade in het midden van de oven in 50-55 min. gaar. Haal ’m halverwege uit de oven en schep de inmiddels gesmolten boter erover. De rollade is gaar als hij een kerntemperatuur heeft van ca. 70 °C. Snijd de rollade in plakken van ca. 3 cm en sprenkel voor het serveren de gesmolten boter uit de ovenschaal erover.