Mini Beef Wellington

Kookles

- 10:27 min.

In de Allerhande Kerst Kookschool laat Hugo Kennis je zien hoe je de lekkerste kerst-klassiekers zelf kunt maken. Zoals Beef Wellington, maar dan in mini-versie. En het resultaat? Net zo groot!

INGREDIENTEN
4 stuks ossenhaasbiefstuk 
25 g ongezouten roomboter
250 g kastanjechampignons
2 tenen knoflook
4 takjes verse tijm
8 plakken serranoham
270 g vers bladerdeeg
1 ei
vershoudfolie
bakpapier
eventueel kernthermometer

Ossenhaas bakken
Verwarm de oven voor op 220 °C. Dep de ossenhaas droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een koekenpan en bak het vlees in 1 min. rondom bruin. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord.

Champignons bereiden
Snijd de champignons en knoflook zeer fijn. Ris de blaadjes van de tijm. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons, knoflook en ¾ van de tijm ca. 5 min. op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat goed uitlekken en verdeel over een bord.

Beef Wellington rollen
Leg 2 plakken ham op een stuk vershoudfolie. Laat de plakken elkaar overlappen en verdeel ¼ van de champignons erover. Leg er een stuk vlees op en rol de ham met behulp van de vershoudfolie strak om de ossenhaas. Herhaal met de andere stukken ossenhaas.

Bladerdeeg snijden
Snijd het bladerdeeg in 4 gelijke stukken. Neem de stukken ossenhaas uit de folie en leg in het midden van elk stuk deeg een stuk ossenhaas. Vouw het deeg dicht tot een pakket, laat de randen 1 cm overlappen. Draai de mini beef Wellingtons voorzichtig om, zodat de naad van het deeg niet meer zichtbaar is en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk met ei
Maak met een mes een ruitpatroon op de bovenkant van de pakketjes zonder het deeg door te snijden. Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop de eidooier los en bestrijk met een bakkwast de bovenkant van de Wellingtons met het ei. Bak de mini beef Wellingtons 15-20 min in het midden van de oven of tot de kernthermometer (optioneel) 48 °C aangeeft. Garneer de mini beef Wellingtons met de rest van de tijm.

Bereidingstip
Je kunt de ossenhaas 1 dag van tevoren bereiden tot en met het oprollen van het vlees in de ham. Bewaar in vershoudfolie in de koelkast. Laat het vlees voor je verder gaat op kamertemperatuur komen. Begin maximaal 3 uur van tevoren met de volgende stap.