Courgette snijden

Receptvideo

- 02:10 min.

Courgette snijden met een santokumes kan op verschillende manieren. We leggen stap voor stap uit hoe je courgette in kwarten snijdt. En hoe je ‘m in blokjes snijdt (brunoise).

INGREDIËNTEN
1 courgette

Keukenspullen
Santokumes

Courgette snijden: in kwarten
Snijd de uiteinden van de courgette af en snijd de courgette vervolgens in de breedte in 2 of 3 gelijke stukken. Snijd een stuk in de lengte doormidden en leg de helften met de snijkanten op het snijvlak. Snijd de helften doormidden. Draai ze een kwartslag en houd je handen in een klauwtje voor extra veiligheid. Snijd vervolgens de courgette in kwarten. Hoe dikker de kwartjes, hoe langer ze moeten garen.

Courgette snijden: in blokjes (brunoise)
Als je iets brunoise snijdt, snijd je het in blokjes van 0,5 cm. Snijd de courgette in gelijkmatige plakken van ongeveer 0,5 cm zodat alles hetzelfde formaat heeft en dus evenredig gaar wordt. Stapel de plakken op om de reepjes te snijden. Draai ze een kwartslag en houd de reepjes goed bij elkaar om de blokjes te snijden. Wil je meer grip? Stapel de plakken dan niet op, maar snijd ze één voor één in reepjes en blokjes. Dit duurt iets langer, maar het is wel veiliger.

TIP Houd je vingers in een gebogen houding, ook wel een klauw genoemd, zodat je veilig kan snijden. Maak tijdens het snijden een op en neer gaande beweging en snijd niet met de punt op de plank, maar alleen met het rechte snijvlak. Zo blijft het mes langer scherp.